Megjelent: 15 éve

A közszolgálat helyzetét ismertették a ZSKF-en

15 éves a magyar közszolgálat címmel rendezett konferenciát a Zsigmond Király Főiskola december 5-én. A tudományos tanácskozáson több mint százan hallgatták meg a plenáris előadásokat és vettek részt a panelbeszélgetésen. A rendezvény résztvevőit Dr. Bayer József, a Zsigmond Király Főiskola rektora köszöntötte.

"A közép-kelet európai régió országai közül - mint az ismeretes -, hazánkban elsőként 15 évvel ezelőtt elfogadott köztisztviselői törvény a rendszerváltozást követően gyökeres változást hozott azzal, hogy megteremtette a stabil, kiszámítható közszolgálat törvényi kereteit" - vázolta fel a történelmi körülményeket Dr. Bayer József.

A rektor elmondta, hogy mára a magyar közszolgálat fordulóponthoz érkezett, ám a részletek kifejtésének lehetőségét az előadókra hagyta. A rektor szerint a köztisztviselői törvény elfogadásának 15 éves jubileuma kiváló alkalmat teremt arra, hogy a tudomány és a gyakorlat elismert szakértői egyfelől visszatekintsenek a rendszerváltozás utáni magyar közszolgálat történetének legfontosabb szakaszaira, másfelől megvitassák a konferencia résztvevőivel a továbblépés lehetséges irányait.

Paradigmaváltás

A konferencia nyitóelőadást Szetey Gábor kormányzati személyügyért felelős államtitkár tartotta. Összefoglalta azokat a legfontosabb irányelveket, melyek mentén a közigazgatás fejlesztését gondolják, koncentrálva azokra a területekre, melyek a közigazgatás személyi fejlesztését érintik. A tervek szerint a közigazgatásban eltöltött évektől függő előmenetelt egy munkakör alapú rendszer fogja felváltani. Az egyéni tudás, a kompetencia és a teljesítmény kerül előtérbe, és válik a karrier-pályán történő előrejutás fokmérőjévé.

Szetey Gábor ismertette, hogy új alapokra kívánja helyezni a köztisztviselők kiválasztását, díjazását, továbbképzését, illetve karrierjét. "Egy egységes és korszerű közigazgatás rendszer kiépítése a cél, ahol átláthatók a kormányzati elvek és folyamatok" - mondta el az államtitkár.

Dr. Lőrincz Lajos akadémikus prezentációjában átfogóan értékelte az eltelt időszakot. A közigazgatás kialakulásától kezdve ismertette az ágazatra ható folyamatokat. Előadásából megtudtuk, hogy Magyarország közszolgálati rendszere miért így fejlődött a különböző történeti események tükrében, valamint a közszolgálat strukturális rendszeréből eredő hibákat és előnyöket is megismertették az érdeklődőkkel.

Lőrincz Lajos elmondta: "A közszolgálat feladata nem csökkent, csak átalakult." A professzor előadásában hosszasan kitért a jelenlegi teljesítménybérezés hibáira, illetve ezek megoldási lehetőségeire.

Az elmúlt 15 év meghatározó személyiségei

Az előadásokat panelbeszélgetések követték a rendszerépítés és stabilizálás, a munkavállalói érdekvédelem, az egységes szabályozás, a közszolgálati életpálya múltja és jövője, az önkormányzatiság érvényesülése, valamint a hatékonyság és alkotmányosság összeegyeztetésének témakörében. A panelbeszélgetések résztvevői mind az elmúlt 15 év meghatározó személyiségei, akik ma is fontos szerepet töltenek be a tervek előkészítésében és megvalósításában: Dr. Verebélyi Imre, volt közigazgatási államtitkár és kormánybiztos, Fehér József a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára, Dr. Kiss György egyetemi tanár, az egységes közszolgálati kódex kidolgozója, Dr. Dudás Ferenc volt közigazgatási államtitkár, Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő és Dr. Kiss László alkotmánybíró. A beszélgetéseket, valamint a résztvevők hozzászólásait Dr. Kökényesi József a közigazgatási továbbképzés elismert szakértője moderálta.

A Zsigmond Király Főiskola rektora köszöntőbeszédében azt is kifejtette, hogy a főiskola négy szakirányú továbbképzéssel is kötődik a közigazgatás témaköréhez: önkormányzati kommunikáció, társadalombiztosítási és munkaügyi-, közigazgatási ügyfélszolgálati-, közmenedzsment szakértő továbbképzésekkel.

A főiskola ezzel a konferenciával is azt kívánja kifejezni, hogy kiemelten fontosnak tartja a párbeszédet, hiszen a mélyreható, rendszerszintű átalakítások hosszútávon csak akkor vezetnek eredményre, ha közmegegyezésre épülnek.

edupress.hu
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat

Több tanár is levelet kapott a tankerülettől, miszerint jogosulatlanul maradtak távol a munkától. Teljes cikk

Hivatalosan nem lesz őszi szünet

Hosszabb lesz a téli szünet, viszont központilag meghirdetett őszi szünet nem lesz, jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Feldolgozóipari kkv-k kaphatnak rezsitámogatást

Ha csökken a foglalkoztatottság, újabb munkahelymentő akcióterv indul - jelentette be az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Teljes cikk