Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A lakosság támogatná az állami szerepvállalást a nagyvállalatokban

A lakosság döntő többsége támogatja az állam tulajdonszerzését stratégiai nagyvállalatokban, és elvárja, hogy támadás esetén azok és vezetőik védelmet kapjanak - közölte a Századvég Alapítvány novemberi felmérése alapján.

A Századvég közleményében rámutat: az emberek szemében az olyan társaságok, mint a Mol a nemzeti öntudat részét képezik. Az elmúlt időszakban meghatározó változások történtek nemzetstratégiai nagyvállalatok állami tulajdonlása körül. A Mol-ban már növelte ellenőrzését a magyar állam, a Rábában ez előkészítés alatt áll. Az alapítvány mostani felmérésében azt vizsgálta, támogatja-e a lakosság az állami szerepvállalás kiterjesztését a stratégiai fontosságú vállalatokban.

A válaszadók 57 százaléka teljes mértékben, további 27 százalékuk pedig inkább támogatja, hogy az állam tulajdont szerezzen nemzetstratégiai vállalatokban annak érdekében, hogy csökkenjen az ország külső kiszolgáltatottsága. Az állami beavatkozást a megkérdezettek mindössze 16 százaléka ellenzi valamilyen mértékben.

A témában nyilatkozók több mint háromnegyede, 76 százalék büszke arra, hogy léteznek olyan magyar nagyvállalatok, mint például a Mol.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a nagy nyilvánosságot kapott Mol-INA ügyről miként vélekednek az emberek. A válaszadók abszolút többsége, közel 60 százaléka hallott a nemzetközi sajtóban is publicitást kapott konfliktusról, valamint arról, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnökét a horvát ügyészség korrupcióval vádolja.

A témában véleményt nyilvánítók több mint kétharmada, 69 százalékuk szerint Hernádi Zsolt meggyanúsításában a horvát választások is szerepet játszhattak. A válaszadók kimagasló aránya, 78 százaléka gondolta úgy, hogy ilyen vagy hasonló támadás esetén inkább meg kell védeni a nemzetstratégiai vállalatokat vagy azok vezetőit.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011. november 3. és 10. között, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter