Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A létszámot megtartják és új piacokat keresnek az építőipari cégek

Az építőipari cégek több mint fele a jelenlegi helyzetben a létszám megtartásával, a bérek és egyéb juttatások szinten tartásával, valamint új értékesítési, szolgáltatási piacok keresésével próbál talpon maradni – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagjai körében végzett felmérés eredményét csütörtökön.

Az ÉVOSZ az idén januárban négyszáz, nagyobb árbevételű tagját kérdezte meg a felmérés keretében.

A válaszadók az idén a fizetőképes kereslet enyhe növekedésére számítanak, de mindenképpen korábbi üzleti pozíciójuk megőrzésére törekszenek. Továbbra is az uniós forrásból finanszírozott projektek húzzák az építőipart, a lakásépítés beindulása egyelőre várat magára a felmérésben résztvevők szerint.

A múlt évvel kapcsolatban az épületek építésével foglalkozó cégek kétharmada a megrendelések hiányát, a megrendelők fizetőképtelenségét jelölte meg növekedést akadályozó tényezőként. Ezeket az akadályokat az exportpiac fenntartásával, növelésével próbálják kompenzálni, amelynek a fő iránya továbbra is Németország és Ausztria.

A vállalkozások megítélése szerint 2012-höz képest a feketemunka és a lánctartozás nem csökkent látványosan a múlt évben és úgy látják, a jövőben sem lesz pozitív változás. A cégek mindennapjait még mindig beárnyékolják a kintlévőségek, bár azok behajthatóságát a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek ítélik - áll az ÉVOSZ közleményében.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter