Megjelent: 13 éve

A magyarok dolgoznak legkevesebbet vasárnap

Magyarországon dolgoznak európai összehasonlításban a legkisebb arányban vasárnap is rendszeresen a munkavállalók - derül ki a kölni Institut der deutschen Wirtschaft (IW) kutatóintézet összeállításából.

A felmérésből kiderül: a legtöbben Szlovákiában dolgoznak a hét utolsó napján, háromszor annyian, mint hazánkban. Magyarországon ennek ellenére is komoly törekvések vannak a vasárnapi munkavégzés további korlátozására.

A vasárnapi munkavégzés egyébként más európai államokban is vita tárgya. Berlinben az egyházak képviselői azt kifogásolják, hogy az adventi időszakban a hét utolsó napján is nyitva lehetnek a boltok. A fő európai tendencia azonban inkább a nyitva tartás fokozatos liberalizálása.

Franciaországban nemrég ígérte meg a fogyasztóvédelmi miniszter, hogy enyhítik a hétnapos munkahétre vonatkozó tilalmat. Németországban tavaly több helyütt engedélyezték a korábban tiltott vasárnapi nyitva tartást. Finnországban a vasárnapi üzlet-nyitvatartási tilalmat a nyári időszakra oldották fel a 400 négyzetméternél nagyobb boltok esetében - a kisebbek más évszakban is kinyithatnak a hét utolsó napján.

Nagy-Britanniában is az alapterület a döntő: ott a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva, a kisebbek bármennyi ideig - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter