A MÁV bosszújától tartanak a sztrájkoló vasutasok"/>
Megjelent: 12 éve

A MÁV bosszújától tartanak a sztrájkoló vasutasok

Bár a vasutasok többsége dolgozott kedden, a sztrájkolóknak mégis sikerült megbénítaniuk a vonatközlekedést. A FigyelőNetnek nyilatkozó vasutasok szerint még a vezetőség is megosztott, az egyszerű munkás pedig elkeseredett és attól tart, hogy a következő létszámleépítésnél a sztrájkolók vesztik el állásukat.

A MÁV gyorsmérlege szerint keddre már csökkent a sztrájk támogatottsága: hétfőn még a nappali műszakban dolgozók több mint 10 százaléka sztrájkolt, kedden már csak 7,8 százalékuk. A vonatokból is több indult el kedden: az 1450 személyszállító vonatból 347, a kijelölt vonatok mintegy 24 százaléka, és 121 teherszállító vonat közlekedett.

„Mi sem tudjuk, mikor ér véget a sztrájk, de annyi bizonyos: az eddigi munkabeszüntetés az eltelt másfél nap alatt körülbelül annyi veszteséget hozott a MÁV-nak, mint amennyit mi kértünk a dolgozóinknak. Jobban jártak volna tehát, ha azt a pénzt kifizetik” – mondta a FigyelőNet kérdésére Melisek János, a VDSZSZ pécsi területi ügyvivője. Hozzátette: mindenki sztrájkol Pécsett, a villányi vonat is azért indulhat el, mert azt a szerelvényt nem az ő tagjaik indítják.

A vasúti alkalmazottak hivatalosan ugyan egyetlen médiának sem nyilatkozhatnak, lapunknak viszont a sztrájkolók egy csoportja elmondta: óriási a vállalaton belüli feszültség, nincs egység a sztrájk kérdésében sem, de a „főnökök” is megosztottak. „Jöttek már persze felénk is halk fenyegetések, hogy nem kéne sztrájkolni, mert majd a létszámleépítésnél nem felejtik el a neveket. Mi egyetértünk a sztrájkkal, de nem hisszük azt, hogy nekünk jobb lesz. Tizenhárom éve dolgozom a cégnél három műszakban, itt vagyok fagyban, sárban, kánikulában és 80 ezer nettót viszek haza. Nem szeretnénk mást, csak annyi fizetést, amiből meg tudnánk élni. Ehhez viszont az kellene, hogy a főnökök ne tegyék zsebre a hatalmas végkielégítéseket, meg a több százezer forintos fizetéseket, egy állítólag veszteséges állami vállalatnál” – véli egy vasutas.

Debrecenben a Cargo is szolidarít

Debrecenben nagy a sztrájk támogatottsága. Lapunk érdeklődésére a helyi VDSZSZ ügyvivő helyettese, Szabó Mónika elmondta: Debrecenben kedden nem vették fel a munkát többek között a jegykezelők, a pénztárosok, illetve a mozdonyvezetők sem. A teherszállításról nem mondható ugyanez el, hiszen ott voltak kocsik, melyek elindultak. A hétfői nap is sikeresnek mondható, mert mindössze 4 vonat közlekedett.

Megtudtuk azt is, hogy a Cargo dolgozóit rá akarták beszélni, vállalják a személyszállítást, azzal a ráhatással, hogy ellenkező esetben nem kapják meg 2007 negyedévi teljesítménybérüket. Ám ők is a sztrájkolók oldalára álltak – hangsúlyozta lapunknak Lévai Zsolt ügyvivő, aki a Cargo ügyekért felel.

Busszal mennek haza az elkeseredett vasutasok

„Kiszolgáltatottak és elkeseredettek vagyunk, és az sem érdekel senkit, hogy a politika mozgatja-e a háttérben a szálakat. Ezért aztán a mostani sztrájk eredményében ugyan nem bízunk, de a követelésekkel egyetértünk. Most pedig műszak után kimegyek a buszpályaudvarra és megváltom a jegyemet a hazafelé induló járatra, mert ugye a vonatok nem közlekednek, hazajutni meg csak kell valamivel” – mondta egy pécsi vasutas szakdolgozó.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Még tart a bértárgyalás a Tescó-nál

Az előzetes megállapodás értelmében folytatódott az egyeztetés a Tesco, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók... Teljes cikk

Magyar vezetőt neveztek ki az Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai üzletága vezetőjének

Az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé Szakonyi... Teljes cikk

A Lidl Magyarország is emeli a béreket 2020-ban

A Lidl Magyarország 7,3 milliárd forintot fordít az idén béremelésre - írják közleményükben. Teljes cikk