Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A munkanélküliek elszegényesedéséhez vezethet a válság

Magyarországon is a munkaerőpiacon jelentkezhet a legerősebben a gazdasági válság, hasonlóan sok más országhoz - mondta Jens Wandel, az ENSZ Fejlesztési Programjának európai és közép-ázsiai regionális igazgatója, az MTI-nek.

Jelentős elbocsátások várhatóak az elkövetkező időszakban, amelyek miatt nőhet a munkanélküliek társadalmi kirekesztettsége - emelte ki. Jens Wandel szerint az országok egyedül nem elég erősek a munkanélküliség visszaszorításához, így fennáll a veszélye, hogy sok állásnélküli a szegénység szélére sodródik.

Fontos lenne, hogy a rövidtávú munkanélküliség megszüntetésére az állam beavatkozzon a gazdaságba, és munkahelyeket teremtsen. Olyan rövidtávú megoldásokat kellene találni, amelyek egyúttal a még mindig hatalmas problémát jelentő klímaváltozásra is megoldást jelentenek.

Jens Wendel rámutatott: a gazdasági válság miatt nem szűnt meg a klímaváltozás gyorsulásának veszélye. Ha erre nem adnak közös választ az egyes államok, mint azt a gazdasági válság esetében tették, akkor lehet, hogy már megállíthatatlan lesz a folyamat - hangoztatta. A kormányok, valamint a multilaterális szervezetek feladata, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek mindkét problémára hathatós megoldást jelenthetnek. Egy ilyen javaslat lehet a lakótelepek házainak szigeteléscseréje, amely amellett, hogy munkaerő-igényes, jelentős energia-megtakarítást is eredményez.

Jens Wendel hozzátette: Magyarországnak és a fejlett országoknak a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is támogatniuk kell a fejlődő államokat, mivel ez krízis a klímaváltozáshoz hasonlóan globális méretű. Magyarországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy a fejlődő országok piacai továbbra is nyitottak maradjanak, mivel ha minden nemzetállam csak a saját problémáival foglalkozik, és bezárkózik, akkor az 1930-as válsághoz hasonlóan óriási mértékben eshet az államok GDP-je.

A nemzetközi szervezetek legfőbb feladata jelenleg az okok és okozatok megtalálása, valamint az, hogy olyan használható ötletekkel álljanak elő, amelyek globálisan képesek megoldani a világ jelenlegi válságait - hangsúlyozta az ENSZ Fejlesztési Programjának regionális igazgatója.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter