Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A munkanélküliek elszegényesedéséhez vezethet a válság

Magyarországon is a munkaerőpiacon jelentkezhet a legerősebben a gazdasági válság, hasonlóan sok más országhoz - mondta Jens Wandel, az ENSZ Fejlesztési Programjának európai és közép-ázsiai regionális igazgatója, az MTI-nek.

Jelentős elbocsátások várhatóak az elkövetkező időszakban, amelyek miatt nőhet a munkanélküliek társadalmi kirekesztettsége - emelte ki. Jens Wandel szerint az országok egyedül nem elég erősek a munkanélküliség visszaszorításához, így fennáll a veszélye, hogy sok állásnélküli a szegénység szélére sodródik.

Fontos lenne, hogy a rövidtávú munkanélküliség megszüntetésére az állam beavatkozzon a gazdaságba, és munkahelyeket teremtsen. Olyan rövidtávú megoldásokat kellene találni, amelyek egyúttal a még mindig hatalmas problémát jelentő klímaváltozásra is megoldást jelentenek.

Jens Wendel rámutatott: a gazdasági válság miatt nem szűnt meg a klímaváltozás gyorsulásának veszélye. Ha erre nem adnak közös választ az egyes államok, mint azt a gazdasági válság esetében tették, akkor lehet, hogy már megállíthatatlan lesz a folyamat - hangoztatta. A kormányok, valamint a multilaterális szervezetek feladata, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek mindkét problémára hathatós megoldást jelenthetnek. Egy ilyen javaslat lehet a lakótelepek házainak szigeteléscseréje, amely amellett, hogy munkaerő-igényes, jelentős energia-megtakarítást is eredményez.

Jens Wendel hozzátette: Magyarországnak és a fejlett országoknak a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is támogatniuk kell a fejlődő államokat, mivel ez krízis a klímaváltozáshoz hasonlóan globális méretű. Magyarországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy a fejlődő országok piacai továbbra is nyitottak maradjanak, mivel ha minden nemzetállam csak a saját problémáival foglalkozik, és bezárkózik, akkor az 1930-as válsághoz hasonlóan óriási mértékben eshet az államok GDP-je.

A nemzetközi szervezetek legfőbb feladata jelenleg az okok és okozatok megtalálása, valamint az, hogy olyan használható ötletekkel álljanak elő, amelyek globálisan képesek megoldani a világ jelenlegi válságait - hangsúlyozta az ENSZ Fejlesztési Programjának regionális igazgatója.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk