Megjelent: 6 hónapja

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nem tud további fizetésemelésekről

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nem számít rendszerszintű, jelentős kihívásra ebben a tanévben – írja a Magyar Nemzet.

Hamarosan megkezdődik az új tanév. A Magyar Nemzet cikke szerint múlt csütörtökön több mint 350 intézményvezető vehette át kinevezését Bódis József oktatásért felelős államtitkártól, akik közül 108-an először lettek igazgatók.

"Nem várható rendszerszintű, jelentős változás tavalyhoz képest a most induló tanévben. Elsősorban a középiskolásokat érintik majd az újdonságok, úgy mint a felsőoktatási felvételi követelménnyé váló középfokú nyelvvizsga, illetve a kéthetes külföldi nyelvi kurzusok bevezetése” – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Mint Horváth Péter rámutatott, a jogszabály értelmében 2022-ig minden pedagógusnak át kell esnie legalább egy minősítésen. „A nyugdíj előtt álló, idősebb korosztályban sok az olyan kolléga, aki erre még nem vállalkozott, és akiket már igen nehéz motiválni, hogy külső értékelésnek vessék alá magukat. Nem lehetetlen elérni, hogy mindenki átessen a folyamaton, de ha sokan lesznek, akik a céldátumig nem teljesítik a követelményeket, akkor a kormányzatnak ki kell valamit találnia, mert a jelenlegi pedagóguslétszámok mellett nem jöhet szóba, hogy elbocsássák ezeket a kollégákat” – fejtette ki.

Az NPK elnöke szerint óvodapedagógusoknál már a fővárosban is előfordulnak létszámgondok, a tanítókat és tanárokat pedig főleg a hátrányos helyzetű, vidéki régiókban keresik. Horváth Péternek egyelőre nincs tudomása további fizetésemelésekről, de a Nemzeti Pedagógus Kar szorgalmazza a pályakezdők segítését, akár lakhatási támogatás formájában vagy a tanár szakos hallgatók Klebelsberg-ösztöndíjának további bővítésével. Ezenkívül azt is szeretnék elérni, hogy az életpálya-fokozatok között rugalmasabban lehessen szintet lépni, és évente több átsorolásra is legyen lehetőség.

Magyar Nemzet
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter