Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A nőket érinti a legsúlyosabban a válság

Szili Katalin vitaindító előadást tartott Bécsben a Parlamenti Elnök Asszonyok 5. Világtalálkozóján a gazdasági válság és a nők helyzetének összefüggéseiről, és javaslatcsomagot terjesztett elő arról, hogy miként vehetnek részt a nők a válság leküzdésében és a fellendülés beindításában.

A házelnök öt pontba foglalta javaslatait, amelyeket a konferencia el is fogadott. Először is a férfiak és nők fizetése között tátongó szakadék eltüntetésén kell dolgozni, erőteljes állami fellépéssel - mondta Szili Katalin. A második pontban a női esélyegyenlőség témáját érintette. Hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minden nő végezhessen a képzettségének megfelelő munkát, mert máskülönben kárba vész a tehetség és a képzésre fordított pénz.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a válságkezelő intézkedések kidolgozásakor minden esetben hatásvizsgálatot kell folytatni arról, hogy miként befolyásolja a női esélyegyenlőséget a tervezett lépés. Ez a harmadik elem, amelyhez szorosan kapcsolódik a negyedik: a női munkahelyek megmentésére is annyi erőforrást kell koncentrálni, mint a "férfi szakmák" állásainak megőrzésére.

Az ötödik javaslat szerint magában a válságkezelésben, a döntéshozatalban is nagyobb szerepet kell biztosítani a nőknek. Szili Katalin hozzátette: ebben is mindenki egyetértett, és a konferencia valamennyi előadója megfogalmazta, hogy a XXI. század globális problémáinak kezelésében kulcsfontosságúak a jellemzően női tulajdonságok, mint például a kompromisszumkészség és az empátia, a beleérző képesség.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter