Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A nőknek dönteniük kell: karrier vagy gyerek

Az esélyegyenlőségről tartottak nemzetközi konferenciát az Akadémia Társadalomkutató Központjában. Magyarországon a gyermektelen nők foglalkoztatottsága jóval magasabb az európai átlagnál, a gyermekeseké viszont jóval alacsonyabb.

images

- Különösen drámai a csökkenés, ha megnézzük a három- és többgyermekesek foglalkoztatottsági arányát, mert az 12 százalék körül van. Ha valakinek három gyermeke van, akkor szüksége van rugalmasabb munkára, átmenetileg csökkentett munkaidőre. Férfiaknak, nőknek egyaránt - mondja Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem docense. Ilyen azonban nincs, ezért a nők gyakran választani kényszerülnek - jegyezte meg. Van egy magasan kvalifikált női munkavállalói csoport, amelyik nagyon motivált a munkavállalásában, 2-3 hónap után szeretnének visszamenni dolgozni, és őket könnyen elnevezik karrieristáknak - fogalmazott.

Mint mondja, tanárként úgy látja, dilemmákkal küzdenek azok a fiatalok, akik versenyképes szakmákban tanulnak, jól teljesítenek, és szeretnének megfelelni mindannak a szerepelvárásnak, amit mint nők tapasztalnak, de egyre inkább olyan üzeneteket kapnak, hogy ezt nem lehet. Nem lehet, mert a munkáltató nem szeretné, mert a fiatal férfiak nem szeretnék elkötelezni még magukat - fogalmazott Nagy Beáta.

Magyar Rádió
Follow hrportal_hu on Twitter