Megjelent: 8 éve

A nyelvtudás megtízszerezi az elhelyezkedési esélyeket

A nyelvtudás megtízszerezi az elhelyezkedési esélyeket - hangzott el az Edutus Főiskola Budapesti Tagozatának rendhagyó módon az óbudai Eurocenter mozitermében tartott diplomaosztóján, július 7-én. Először adott át mesterszakos diplomát a főiskola, a marketing szak példáját további magyar, illetve angol nyelvű képzésekkel kívánják követni - mondta el dr. Jandala Csilla rektorhelyettes.

A délelőtt folyamán a levelező tagozatos hallgatók, délután a nappalisok vehették át diplomájukat: több mint 180-an tettek sikeres záróvizsgát a Budapesti Tagozaton. Dr. Tóth Gábor stratégiai igazgató kifejtette: a főiskola a felsőoktatás és a plázák együttműködésén dolgozik, szeptembertől tanórák megtartását tervezik a mozitermekben.

Tanuljanak még, ismerjék meg önmagukat, és kooperáljanak mindenkivel, akivel lehet -– adott jó tanácsokat a friss diplomásoknak dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke. "A felsőoktatás az ismeretek végtelen tárháza, egy olyan szféra, ami semmivel nem összehasonlítható felkészültséget biztosít a világ megismerésére, hogy ne kelljen félniük, hogy tudjanak mit kezdeni a tudással. A felsőoktatás továbbá munkakultúrát is ad - ami talán fontosabb, mint a tudás. A jelenlegi kapcsolataim 80 százalékát az egyetem óta ápolom, több hallgatótársam volt az évek során a beosztottam, a munkatársam, vagy éppen a főnököm. Fontos továbbá a hosszú távú gondolkodás, hogy a problémáktól ne megijedjünk, hanem megismerjük azokat. Ehhez pedig elengedhetetlen az az alázatosság, mellyel nem sajnáljuk az energiát saját magunk minél teljesebb megismerésére. Akarjanak annyit megoldani, amennyit képesek" -– üzente a nappali tagozatos fiataloknak.

"Munkám során olyan szakemberekkel dolgozom együtt, akik magasan képzettek. Ez pedig a friss diplomásokra is igaz: most készülök aláírni munkaszerződést olyan fiatallal, aki fél évig gyakornokként dolgozott mellettem és ismerte meg a munka világát. Nem igaz, amit a frissen végzettekről a média közöl, hogy felkészületlenül, gyakorlati ismeretek nélkül és használhatatlan elméleti tudással kerülnek ki az intézményekből. Sokszor fizetés nélkül vállalnak ugyanis gyakorlatot egy-egy szervezetnél, amely mellett a fiatalok problémamegoldó képessége kiváló, gyorsan meg tudják oldani a feladataikat" - mondta el dr. Princzinger Péter. Hozzátette: a hasonló magánfőiskolák előnye, hogy mivel a fenntartáshoz szükséges biztos költségvetéshez jól működő menedzsmentre van szükség, ez a munkakultúra óhatatlanul átragad a fiatalokra.

Plázákban a felsőoktatás

60 millió dollárból valósította meg online képzési helyét két amerikai egyetem: a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology. Az addig gyűjtött tudásanyagot oszthatják meg ott az intézmények - mondta dr. Bartók István, az Edutus rektora, utalva arra, mennyire fontos befektetés a tudás megszerzése és továbbfejlesztése. "A végzetteink elhelyezkedési esélyeit kívánjuk elősegíteni október elején induló, újabb diplomát adó egyéves online marketing, piackutatás gyakorlata és kulturális menedzser szakirányú továbbképzéseinkkel, ahol a legnevesebb hazai gyakorlati szakemberek vezetik a foglalkozásokat. Nem kedvez a jelenlegi válság az álláskereső friss diplomásoknak - mondta el az átadón dr. Jandala Csilla, aki hozzátette: "keressetek kitartóan állást, ne hagyjátok el a pályát, legyetek elszántak". A küzdelemben a főiskola is segítséget kíván nyújtani: különböző, továbbképzések, tanfolyamok nyújtanak az intézményben lehetőséget a már megszerzett tudás folyamatos bővítésére.

A fogyasztás templomaiként emlegetett plázák szerepét kívánja újraértelmezni az Edutus azzal, hogy szeptembertől a mostani diplomaátadónak is helyet adó óbudai Eurocenter mozitermeiben kívánja több tanóráját is megtartani. "Egyrészt az itteni előadások később, a technika segítségével Tatabányán is elérhetőek lesznek, így egy előadást több helyen is meghallgathatnak a diákok. Másrészt kiváló terepet nyújtanak az üzleti képzések számára, a fogyasztói világ és a felsőoktatás között teremthetünk ezzel hidat" - fejtette ki dr. Tóth Gábor, az Edutus Főiskola stratégiai igazgatója. A további tervekről elmondta: az Alexandra Könyváruház könyvtári szolgáltatást nyújt majd, de együttműködünk a Sunrise életmódközponttal is.

A nyelvtudás megtízszerezi az elhelyezkedési esélyeket

Nemcsak a munkahelyen kívül, hanem belül is óriási a verseny - mondta el Gíber Mihály, az AGC Glass Hungary HR-igazgatója a diplomaátadó délelőttjén. "Nem könnyű munkához jutni, de nem lehetetlen, kitartás szükséges hozzá. Emellett elengedhetetlen a nyelvtudás, mely megtízszerezi az elhelyezkedési esélyeket, főként azokban a szakmában, melyekben az Edutus hallgatói munkába állhatnak. Ha pedig nem sikerül itthon az adott szakmában állást találni, Európa más országaiban is érdemes próbálkozni, ahol jóval több lehetőséget kínálnak erre." Az autóipar mellett számos más területet üvegfelületekkel ellátó - például az Európa-bajnokság stadionjaihoz is szállító - AGC magyarországi központja Tatabányán helyezkedik el, és számos szállal kötődik a főiskolához.

A különböző szolgáltatások igénybe vétele mellett az intézmény hallgatóit ösztöndíjjal támogatja, gyakornokokat fogad a főiskoláról, illetve több jelenlegi munkatársa is a főiskola korábbi hallgatója --– főként kontrolling, logisztika és HR-területen. A cég minden országban a helyi menedzsmentre támaszkodik, így alakulhatott, hogy a tatabányai polgármesterrel és az Edutus elődje, a Modern Üzleti Tudományok Főiskola akkori rektorával évekkel ezelőtt folytatott egyeztetések hatására műszaki és a korábbiakhoz képest új szakot, szakirányt végző gazdasági szakemberek képzésébe kezdett a főiskola. A vállalat alkalmazottjai gyakran más országokban is pozícióhoz jutnak: 14-en például Tatabányáról kerültek Brazíliába, ahol a multinacionális cég 330 millió eurós beruházást valósít meg éppen.

A felsőoktatással kapcsolatban Gíber Mihály elmondta: erősíteni kellene a műszaki képzéseket, hogy minél több és jól képzett műszaki szakember hagyja el az intézményeket. Emellett a jelenlegivel szemben kiemelt figyelmet kellene fordítani a felnőttképzésre: hatalmas erőforrásokat köt le a tatabányai cégnél, hogy saját kapacitásból gazdálkodva kell megoldani a friss munkavállalók járműipari ismeretekkel való ellátását. Jól jellemzi a főiskola és az AGC kapcsolatát, hogy amíg lehetett, szakképzési hozzájárulásának felét az Edutusnak ajánlotta fel. A kedvezményes lehetőség ugyan megszűnt az országban, különböző tréningek megtartásában azonban még mindig az Edutushoz fordul a vállalat.

Az alapképzési szakok közül a kereskedelem és marketing volt a legnépszerűbb

Összesen -– a budapesti és tatabányai képzési helyen - 246 sikeres záróvizsgázóról számolt be az Edutus Főiskola, közülük több mint 180-an a Budapesti Tagozaton tették azt le. A marketing mesterszakon Budapesten - ahol a diplomaátadó a tatabányaival párhuzamosan zajlott - 15-en, Tatabányán 7-en kapták meg diplomájukat. Az alapképzések közül turizmus-vendéglátás szakon, továbbá kereskedelem és marketing szakon végeztek a legtöbben Budapesten, összesen 63-an, illetve 32-en. Népszerűek voltak a főiskola felsőfokú szakképzései: a fővárosban 38-an, a tatabányai képzési helyen 22-en, összesen tehát hatvanan szerezték meg a képzés elvégzését igazoló bizonyítványt.

A moziteremben a délelőtt folyamán gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, és turizmus-vendéglátás alapképzési szakokon, marketing mesterképzési szakon, illetve online marketing szakirányú továbbképzési szakon adtak át diplomákat. Az 55 főből csaknem húszan végeztek kiváló eredménnyel és ezért ezüst kitűzőt vehettek át a rektorhelyettestől.

Délután kereskedelmi, illetve gazdálkodási főiskolai szakon, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, valamint turizmus-vendéglátás alapképzési szakon, továbbá Európai Uniós üzleti szakügyintéző, kereskedelmi szakmenedzser, nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző, valamint idegenforgalmi szakmenedzser képzésen adtak át diplomákat - mintegy nyolcvan főnek.

www.edupress.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk