kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

A Semmelweis Egyetem is részt vesz a következő magyar űrhajós kiképzésében

A Semmelweis Egyetem is részt vesz a HUNOR Magyar Űrhajós Programban, melynek keretében magyar űrhajós is részt vehet a két év múlva esedékes nemzetközi űrexpedíción - hangzott el az egyetemen How to work in space? Challenges of astronaut training in the new space era címmel megrendezett tudományos konferencián.

Magyarország a hetedik nemzetként küldhetett embert az űrbe. A magyar kormány 2021-ben fogadta el a nemzeti űrstratégiát, és ebben az évben - az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben megkezdődött a HUNOR program megvalósítása.

240 jelentkező közül választották ki azt a négy űrhajósjelöltet (Cserényi Gyulát, Kapu Tibort, Schlégl Ádámot és Szakály Andrást), akik egyike részt vehet majd a 2024 végén - 2025 elején induló misszión.

Az emberes űrrepülések jelentősége azért hatalmas, mert a Nemzetközi Űrállomás fontos kutató laboratórium is. Ide bejutni, kutatási idővel rendelkezni óriási érték - hangsúlyozta Ferenczi Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

merkely sote űrhajósFerencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a HUNOR program irányító testületének orvosi szakértője (b4), Magyari Gábor oktatópilóta, a HUNOR magyar űrhajós program repülésüzemi és képzési vezetője (b7) és az űrhajósjelöltek, Kapu Tibor (b), Cserényi Gyula (b3), Schlégl Ádám (b5) és Szakály András (b8) a How to work in space? Challenges of astronaut training in the new space era címmel megrendezett tudományos konferencia előtt a Semmelweis Egyetem Tudományos és Üzleti Szalonjában 2023. június 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a HUNOR program irányító testületének orvosi szakértője elmondta, hogy az egyetem a HUNOR egészségügyi és kutatási háttérintézményeként vesz részt a kiválasztási és kiképzési alprogramban, valamint vezeti, fejleszti, koordinálja és működteti a kutatási alprogram orvos-egészségügyi telemetriás részét.

Az űrhajósok egészségi paramétereinek monitorozására az egyetem komplex telemetriás rendszert fejlesztett ki, amely a magyar űrhajós állapotáról továbbít majd élettani - többek között EKG, ultrahang, EEG - adatokat a Nemzetközi Űrállomásról. A Semmelweis ezen rendszerek használatára is kiképezi az űrhajós jelölteket.
Jelenleg a fizikális tréning zajlik, melynek célja a kardiovaszkuláris állóképesség, az izomerő és a neuromuszkuláris koordináció javítása, a pszichológiai képzés pedig felkészíti a jelölteket a hosszan tartó űrmissziók során tapasztalt elszigeteltségre és bezártságra.

A jelöltek most speciális testedzést kapnak, személyre szabott étrend mellett. Eközben időszakos egészségi állapotfelmérésen, fizikai, biomechanikai, pszichológiai teszteken vesznek részt, és folyamatos a lelki támogatásuk, pszichés képességeik fejlesztése is.

Az űrhajós jelöltek kiválasztása során többek között szemészeti, fogorvosi, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pszichológiai-pszichiátriai, gasztroenterológiai szakvizsgálatokat is végeztek az SE klinikáin.

A kiválasztási folyamat harmadik fázisában, a technikai, tudományos szakmai gyakorlati szűrések során az egyetem pszichiáterei és pszichológusai részletes pszichológiai elemzést végeztek, illetve felmérték a jelöltek technikai, tudományos készségeit, valamint a pályázók képzést kaptak a telemedicináról és újraélesztésről is a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

További, speciális vizsgálatokhoz is orvosi hátteret biztosított az intézmény és a 2022 októberében létrehozott Repülő- és Űrorvostani Tanszék, majd a harmadik fázis végére négy űrhajós jelölt maradt versenyben. Eredményeik komplex értékelésében és a végleges sorrend felállításában is aktív részt vállalt a Semmelweis Egyetem, amely idén kezdte meg a kiválasztottak nemzetközi standardok szerinti kiképzését - közölte Merkely Béla.

MTI

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek