Megjelent: 13 éve

A sikeres állásinterjú otthoni készüléssel kezdődik

images

images

Az állásinterjú már az otthoni fürdőszobában elkezdődik. Legyünk jól ápoltak, borostával, rendetlen frizurával, lenőtt hajjal, lepattogzott körömlakkal vagy piszkos körmökkel garantáltan rossz benyomást teszünk. Fontos az alkalomhoz illő öltözet, ami férfiaknál öltönyt, ehhez színben harmonizáló nyakkendőt, cipőt és zoknit jelent, míg nőknél a nadrágkosztüm, vagy a kosztüm az elvárás. A hölgyeknél a miniszoknya, a tűsarkú cipő nem veszi ki jól magát. Látványos, monumentális ékszerekre-karperecekre, bizsukra, láncokra nincs szükség. Érdemes takarékoskodni az illatszerekkel is, ugyanis a fullasztó parfümfelhő zavaró lehet az interjúztatónak.

Tilos késni

Készüljünk optimistán a megmérettetésre, gondolkodjunk magunkról pozitívan. Javasolt fejben előre lejátszani a sikeres állásinterjút a belépéstől az elköszönésig.
Amit mindenképpen kerüljünk, az a késés. A legcélszerűbb 5-10 perccel az interjú előtt megérkezni. Úgy induljunk el otthonról, hogy rossz csatlakozás, erős forgalom esetén is időben érkezzünk. Ha mégis késnénk, jelezzük előtte telefonon a cég képviselőjének.

A kézfogás, a szemkontaktus is sokat elárul

A HR szakemberek szerint az interjú végeredménye már az első néhány másodpercben eldőlhet. Az interjúztató irodájába határozottan lépjünk, ne a fal mellett osonjunk. A kézfogáson is sok múlhat: a lagymatag, puha, szaknyelven "döglött hal" típusú kézfogás visszatetszést kelt, az ujjakat ropogtató erőteljes, agresszív kézfogás szintén nem ajánlott. Az sem mindegy, hogyan ülünk. Az ülőalkalmatosság szélén feszengő pályázó félénknek, a széken elterpeszkedő pökhendinek, nagyképűnek hathat. Az interjún a szemkontaktus is kiemelten fontos. A folyton a beszélgetőpartner mellé néző jelölt őszintétlennek, míg a szemkontaktust tolakodóan tartó erőszakosnak, agresszívnek tűnik.

Ne magoljunk be szófordulatokat

A felvételi interjúkat készítők gyakori panasza: a jelöltek kívülről fújják az állásinterjús közhelyszótárat, betéve tudják a sablonokat- "kreatív, önálló, kommunikatív vagyok, szeretek csapatban dolgozni", ám mikor példát kell minderre hozniuk, döbbent csend áll be. A sablonok nem feltétlenül kerülendőek, de tovább kell lépni és konkretizálni kell a pozitív tulajdonságokat. A kreativitásnál például utalhatunk egy korábban sikeresen megoldott problémára, szakmai helyzetre.

Rossz hatást kelt, ha a fizetéssel kezdjük...

A fizetés, a cégnél elérhető juttatások és előnyök iránt idő előtt érdeklődő pályázó visszatetsző. A HR szakemberek olyan munkatárssal akarnak együttdolgozni, akit a munka, a feladatok érdekelnek, és nem a fizetéssel kezdi. Fizetésről és juttatásokról kizárólag több sikeres interjúkör után, már biztos befutóként érdeklődjünk. Tanácsos megvárni, míg a cég képviselője hozza szóba.

Az állásinterjún semmi szükség nincs nagyotmondásra. A megjátszás, a természetellenes viselkedés a rutinos szakemberek előtt mesterkéltnek hat, pár perc alatt lelepleződik. HR-esek tanácsa: "Állásinterjún önmagunkat adjuk, de abból is a legjobbat".

Politikai irányultságunkról sem kell beszámolnunk...

Állásinterjún készülni kell a váratlan helyzetekre is. Ugyan a munkakörhöz nem tartozó témákról - családi állapot, vallásosság, politikai nézetek, szexuális orientáció - elvileg nem kérdezhetnek, mégis időnként elhangzanak burkoltan vagy nyíltan ilyen tartalmú kérdések. Ha nem akarunk a cégnél dolgozni és nagyon sértőnek, megalázónak érezzük a kérdést, bejelentést tehetünk az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (www.egyenlobanasmod.hu) vagy a HR-es értésére adhatjuk, ez a kérdés nem megengedett diszkriminációnak minősül.

Ha szeretnénk a cégnél dolgozni, és nem akarunk botrányt, finoman ki lehet hátrálni az érdemi válasz alól. Könnyebb, ha a politikai irányultságról kérdeznek. Udvarias fordulat lehet: "Szeretek objektíven tájékozódni, ezért mindkét oldal sajtótermékeit át szoktam futni", vagy "Mivel érdekel a közélet, igyekszem több forrásból tájékozódni."

Ne bíráljuk az előző munkáltatót

Gyakori kérdés a cég részéről: Miért jött/jön el korábbi munkahelyéről? Ne szidjuk az előző főnökök, kollégák hozzáállását, stílusát. Mindebből az interjúztató azt a következtetést vonhatja le: összeférhetetlen, problémás, konfliktuskereső személyek vagyunk. A munkahelyváltás okaként inkább az újdonság, a változtatás, az új szakmai kihívások iránti igényekre, vagy olyan tényezőkre hivatkozzunk, amelyek nem hangzanak sértően.

Takács Gabriella

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter