Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A szakszervezetek is beleszólhatnak a kormányprogramba

A cseh kormány elfogadta a szakszervezetek és a munkaadók kormányprogramot illető néhány javaslatát, s azokat beépíti a dokumentumba.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök az érdekegyeztető tanács (kormány, szakszervezetek, munkaadók) keddi tanácskozása után újságíróknak elmondta, hogy többek között pontosítani fogják a cseh kivitel támogatását, a fiatalok alkalmazásának támogatási rendszerét és módosítják a sztráda- illetve útépítési terveket is.

A hárompárti koalíciós kormány szerdán véglegesíti a kormányprogramot, amelyet a miniszterelnök február 18-án ismertet a képviselőházzal, s egyben bizalmat kér a kabinet számára.

A munkaadók és a szakszervezetek szerint sem a koalíciós szerződésből, sem a kormányprogram tervezetéből nem derül ki világosan, hogy a kormány honnan kíván pénzforrásokat biztosítani elképzelései megvalósítására.

"Az érdekegyeztető tanács ülése után sem világos, milyenek lesznek a költségvetés bevételei" - mondta Jaroslav Hanák, az ipari és kereskedelmi szövetség elnöke újságíróknak. Megjegyezte: a munkaadók véleménye szerint a kiadási oldalon mintegy 40-50 milliárd korona megtakarítható.

A munkaadók szerint a kormányprogramot ki kellene egészíteni az információs technológiákról szóló fejezettel, illetve azzal, hogyan kívánja a kormány kezelni az európai uniós forrásokat. Vera Jourová regionális fejlesztési miniszter újságíróknak azt mondta, hogy ezen a téren Csehország az összes új uniós állam közül a leggyengébben teljesít.

A szakszervezetek azt kérték, hogy a kormányprogram szenteljen nagyobb figyelmet a munkanélküliség kezelésének.

A munkaadók és a szakszervezetek is kedvezően értékelték, hogy a kormány egyeztetett velük a kormányprogram véglegesítése előtt. A felek megállapodtak abban, hogy a következő időszakban az érdekegyeztető tanács havonta ülésezik.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter