Megjelent: 10 éve

A szóvivő cáfolja a kedvezményes nyugdíj korlátozásáról szóló híradást

Nagy Anna kormányszóvivő cáfolta a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről tegnap írtak egy részét - írja a Világgazdaság. A Népszabadság szerint a korlátozó rendelkezések valóban kikerültek a parlament elé kerülő változatból.

A felreppent hírek, miszerint a jogosultakra nézve kedvezőtlen megkötések is lesznek, alaptalanok a kormányszóvivő szerint.

A kedvezményes nyugdíjra - életkoruktól függetlenül - azok a nők jogosultak, akik negyven év jogosultsági viszonyt tudnak felmutatni. Ebbe beleszámít a munkaviszony és a gyereknevelés, nem számít bele viszont egyéb szolgálati idő, így például a munkanélküliként vagy a tanulmányokkal eltöltött évek.

Fontos különbség van a jogosultsági idő és a nyugdíj összegének megállapításában. A jogosultsági időbe nem számítanak bele a szolgálati idő egyéb formái, ám a szöveg kimondja, hogy a nyugdíj összegének megállapításakor az általános szabályok szerint kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy - bár a jogosultságban nem - a havonta folyósított nyugdíj összegében a munkanélküliként vagy a tanulással töltött évek is megjelennek, vagyis a jogosultak nem csökkentett, hanem teljes ellátást kapnak januártól.

A Népszabadság mai száma szerint, a hétfői számban bemutatott, tárcaközi egyeztetésre küldött törvénymódosítási verzióhoz képest a parlamenti honlapra feltett, és várhatóan ebben a formában a honatyák elé kerülő szövegben már nincs benne a 40 éves szolgálati idő és a gyermekszám összekapcsolása (azaz - ha az Országgyűlés így fogadja majd el - nem csak a háromgyermekes nőknek jár majd a kedvezmény, hanem a gyermekek számától függetlenül mindenkinek, akinek megvan a 40 ledolgozott éve), és az örökbe fogadó szülőket diszkrimináló bekezdések sincsenek benne a javaslatban.

Az újabb változat meglehetősen rövid: nem kapcsolódik hozzá részletes, számokkal is alátámasztott tartalmi indoklás, mint ahogy hatásvizsgálat és kommunikációs terv sem készült hozzá (szemben az első változattal).

Világgazdaság/Népszabadság


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Orbán Viktor: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét!

A kormányfő szerint fontos kérdés, hogy a vállalkozók létre tudnak-e hozni a jelenleginél versenyképesebb munkahelyeket. Teljes cikk

Közeleg a határidő: még 120 ezer cégtől várja az adóbevallást az adóhatóság

177 ezer cég és szervezet nem küldte még el éves beszámolóját a bíróságokhoz. Teljes cikk