Megjelent: 10 éve

A szóvivő cáfolja a kedvezményes nyugdíj korlátozásáról szóló híradást

Nagy Anna kormányszóvivő cáfolta a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről tegnap írtak egy részét - írja a Világgazdaság. A Népszabadság szerint a korlátozó rendelkezések valóban kikerültek a parlament elé kerülő változatból.

A felreppent hírek, miszerint a jogosultakra nézve kedvezőtlen megkötések is lesznek, alaptalanok a kormányszóvivő szerint.

A kedvezményes nyugdíjra - életkoruktól függetlenül - azok a nők jogosultak, akik negyven év jogosultsági viszonyt tudnak felmutatni. Ebbe beleszámít a munkaviszony és a gyereknevelés, nem számít bele viszont egyéb szolgálati idő, így például a munkanélküliként vagy a tanulmányokkal eltöltött évek.

Fontos különbség van a jogosultsági idő és a nyugdíj összegének megállapításában. A jogosultsági időbe nem számítanak bele a szolgálati idő egyéb formái, ám a szöveg kimondja, hogy a nyugdíj összegének megállapításakor az általános szabályok szerint kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy - bár a jogosultságban nem - a havonta folyósított nyugdíj összegében a munkanélküliként vagy a tanulással töltött évek is megjelennek, vagyis a jogosultak nem csökkentett, hanem teljes ellátást kapnak januártól.

A Népszabadság mai száma szerint, a hétfői számban bemutatott, tárcaközi egyeztetésre küldött törvénymódosítási verzióhoz képest a parlamenti honlapra feltett, és várhatóan ebben a formában a honatyák elé kerülő szövegben már nincs benne a 40 éves szolgálati idő és a gyermekszám összekapcsolása (azaz - ha az Országgyűlés így fogadja majd el - nem csak a háromgyermekes nőknek jár majd a kedvezmény, hanem a gyermekek számától függetlenül mindenkinek, akinek megvan a 40 ledolgozott éve), és az örökbe fogadó szülőket diszkrimináló bekezdések sincsenek benne a javaslatban.

Az újabb változat meglehetősen rövid: nem kapcsolódik hozzá részletes, számokkal is alátámasztott tartalmi indoklás, mint ahogy hatásvizsgálat és kommunikációs terv sem készült hozzá (szemben az első változattal).

Világgazdaság/Népszabadság


  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter