A turizmus felszívja az elbocsátottakat"/>
Megjelent: 14 éve

A turizmus felszívja az elbocsátottakat

Szállodának dolgozó fitneszoktató, kirándulásokat szerező vállalkozó, szakács, idegenvezető, falusi szállásadó. A bővülés előtt álló magyarországi turizmusban minden vállalkozó szellemű emberre szükség van.

images

A turizmusban nagyok a lehetőségek az új munkahelyteremtés tekintetében is - mondta el Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, azon a sajtóbeszélgetésen, ahol bemutatták Magyarország turisztikai marketingtevékenységét végző cég új vezérigazgatóját, Róna Ivánt.

A Vállalkozói Negyed itt arra volt kíváncsi, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a közigazgatásban dolgozó embereknek, akik az elbocsátások miatt, a pályamódosító hitelt felhasználva a turizmus területén fognának vállalkozásba. A szakmában hosszú időt külföldön eltöltő vezérigazgató elmondta, hogy bővülés előtt állunk, egyre nagyobb az érdeklődés országunk iránt.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ma már rendkívül széles az idegenforgalmi képzés, amely jó alapokat ad egy sikeres vállalkozáshoz. Egyúttal kiemelte az idegenforgalom rendkívüli munkaerő felszívó képességét. Saját eddigi munkája kapcsán megemlítette, hogy a turizmusban mindennap új élményekkel és kihívásokkal találja magát szembe az ember.

Niklai Ákos elmondta, hogy érdemes figyelni a regionális programokra, hiszen a szolgáltatók helyi szinten leginkább ezen keresztül találnak kapcsolatot a turizmussal. Az elnök szerint a turizmus komoly megélhetési forrást és kitörési pont lesz, de már most is az. Ezért is tartják fontosnak, hogy a kisebb vállalkozásokkal is azonnal megismertessék az igen gyakran változó nemzetközi trendeket és a termékfejlesztések iránti várható keresletet.

Mivel 2007. a nemzeti parkok, a lovaglás és a természetjárás, azaz a zöld-, vagy új keletű nevén szelídturizmus éve lesz Magyarországon, egy sport- vagy kirándulási lehetőséget kínáló vállalkozás jelentős segítségre számíthat a Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenysége által. A szállodák is szívesen vonnak be alvállalkozókat működési területükre. Ennek kapcsán a szakemberek sporttrénereket, animátorokat, valamint fitneszben és wellnessben jártas vállalkozásokat említettek meg.

A szállodák és fürdők kínálata mellett mindenképp szükség van további turisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozások megjelenésére, amelyek miatt tovább maradnak térségünkben a vendégek. A falusi turizmus keretében új szálláshelyek megnyitására is van igény.


A turizmus multiplikátor szerepét figyelembe véve a nemzetgazdaság kibocsátásának 8,5 százalékát az idegenforgalom biztosítja.Nem szabad azonban a vállalkozás indítása előtt figyelmen kívül hagyni, hogy rendszertelen, szokatlan munkaidővel találják itt magukat szemben. Ugyanis gyakorlatilag addig kell dolgozni, míg azt a turisták megkövetelik, akár éjjel, akár nappal.

Nincs ez máshogy az éttermeknél sem, amelyeket nagyon rosszul érint, hogy a jó szakácsok közül mind többen külföldön vállalnak munkát. Ezért már most nagy szükség mutatkozik, főleg a Dunántúlon, 20-30 év közötti, idegen nyelvet beszélő szakácsokra. Itthoni átlagkeresetük nekik már eléri a 300 ezer forintot havonta. Érdemes tehát a pályamódosításon gondolkozni.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk