Megjelent: 15 éve

A turizmus felszívja az elbocsátottakat

Szállodának dolgozó fitneszoktató, kirándulásokat szerező vállalkozó, szakács, idegenvezető, falusi szállásadó. A bővülés előtt álló magyarországi turizmusban minden vállalkozó szellemű emberre szükség van.

A turizmusban nagyok a lehetőségek az új munkahelyteremtés tekintetében is - mondta el Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, azon a sajtóbeszélgetésen, ahol bemutatták Magyarország turisztikai marketingtevékenységét végző cég új vezérigazgatóját, Róna Ivánt.

A Vállalkozói Negyed itt arra volt kíváncsi, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a közigazgatásban dolgozó embereknek, akik az elbocsátások miatt, a pályamódosító hitelt felhasználva a turizmus területén fognának vállalkozásba. A szakmában hosszú időt külföldön eltöltő vezérigazgató elmondta, hogy bővülés előtt állunk, egyre nagyobb az érdeklődés országunk iránt.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ma már rendkívül széles az idegenforgalmi képzés, amely jó alapokat ad egy sikeres vállalkozáshoz. Egyúttal kiemelte az idegenforgalom rendkívüli munkaerő felszívó képességét. Saját eddigi munkája kapcsán megemlítette, hogy a turizmusban mindennap új élményekkel és kihívásokkal találja magát szembe az ember.

Niklai Ákos elmondta, hogy érdemes figyelni a regionális programokra, hiszen a szolgáltatók helyi szinten leginkább ezen keresztül találnak kapcsolatot a turizmussal. Az elnök szerint a turizmus komoly megélhetési forrást és kitörési pont lesz, de már most is az. Ezért is tartják fontosnak, hogy a kisebb vállalkozásokkal is azonnal megismertessék az igen gyakran változó nemzetközi trendeket és a termékfejlesztések iránti várható keresletet.

Mivel 2007. a nemzeti parkok, a lovaglás és a természetjárás, azaz a zöld-, vagy új keletű nevén szelídturizmus éve lesz Magyarországon, egy sport- vagy kirándulási lehetőséget kínáló vállalkozás jelentős segítségre számíthat a Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenysége által. A szállodák is szívesen vonnak be alvállalkozókat működési területükre. Ennek kapcsán a szakemberek sporttrénereket, animátorokat, valamint fitneszben és wellnessben jártas vállalkozásokat említettek meg.

A szállodák és fürdők kínálata mellett mindenképp szükség van további turisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozások megjelenésére, amelyek miatt tovább maradnak térségünkben a vendégek. A falusi turizmus keretében új szálláshelyek megnyitására is van igény.


A turizmus multiplikátor szerepét figyelembe véve a nemzetgazdaság kibocsátásának 8,5 százalékát az idegenforgalom biztosítja.Nem szabad azonban a vállalkozás indítása előtt figyelmen kívül hagyni, hogy rendszertelen, szokatlan munkaidővel találják itt magukat szemben. Ugyanis gyakorlatilag addig kell dolgozni, míg azt a turisták megkövetelik, akár éjjel, akár nappal.

Nincs ez máshogy az éttermeknél sem, amelyeket nagyon rosszul érint, hogy a jó szakácsok közül mind többen külföldön vállalnak munkát. Ezért már most nagy szükség mutatkozik, főleg a Dunántúlon, 20-30 év közötti, idegen nyelvet beszélő szakácsokra. Itthoni átlagkeresetük nekik már eléri a 300 ezer forintot havonta. Érdemes tehát a pályamódosításon gondolkozni.

  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter