A turizmus felszívja az elbocsátottakat"/>
Megjelent: 13 éve

A turizmus felszívja az elbocsátottakat

Szállodának dolgozó fitneszoktató, kirándulásokat szerező vállalkozó, szakács, idegenvezető, falusi szállásadó. A bővülés előtt álló magyarországi turizmusban minden vállalkozó szellemű emberre szükség van.

A turizmusban nagyok a lehetőségek az új munkahelyteremtés tekintetében is - mondta el Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, azon a sajtóbeszélgetésen, ahol bemutatták Magyarország turisztikai marketingtevékenységét végző cég új vezérigazgatóját, Róna Ivánt.

A Vállalkozói Negyed itt arra volt kíváncsi, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a közigazgatásban dolgozó embereknek, akik az elbocsátások miatt, a pályamódosító hitelt felhasználva a turizmus területén fognának vállalkozásba. A szakmában hosszú időt külföldön eltöltő vezérigazgató elmondta, hogy bővülés előtt állunk, egyre nagyobb az érdeklődés országunk iránt.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ma már rendkívül széles az idegenforgalmi képzés, amely jó alapokat ad egy sikeres vállalkozáshoz. Egyúttal kiemelte az idegenforgalom rendkívüli munkaerő felszívó képességét. Saját eddigi munkája kapcsán megemlítette, hogy a turizmusban mindennap új élményekkel és kihívásokkal találja magát szembe az ember.

Niklai Ákos elmondta, hogy érdemes figyelni a regionális programokra, hiszen a szolgáltatók helyi szinten leginkább ezen keresztül találnak kapcsolatot a turizmussal. Az elnök szerint a turizmus komoly megélhetési forrást és kitörési pont lesz, de már most is az. Ezért is tartják fontosnak, hogy a kisebb vállalkozásokkal is azonnal megismertessék az igen gyakran változó nemzetközi trendeket és a termékfejlesztések iránti várható keresletet.

Mivel 2007. a nemzeti parkok, a lovaglás és a természetjárás, azaz a zöld-, vagy új keletű nevén szelídturizmus éve lesz Magyarországon, egy sport- vagy kirándulási lehetőséget kínáló vállalkozás jelentős segítségre számíthat a Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenysége által. A szállodák is szívesen vonnak be alvállalkozókat működési területükre. Ennek kapcsán a szakemberek sporttrénereket, animátorokat, valamint fitneszben és wellnessben jártas vállalkozásokat említettek meg.

A szállodák és fürdők kínálata mellett mindenképp szükség van további turisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozások megjelenésére, amelyek miatt tovább maradnak térségünkben a vendégek. A falusi turizmus keretében új szálláshelyek megnyitására is van igény.


A turizmus multiplikátor szerepét figyelembe véve a nemzetgazdaság kibocsátásának 8,5 százalékát az idegenforgalom biztosítja.Nem szabad azonban a vállalkozás indítása előtt figyelmen kívül hagyni, hogy rendszertelen, szokatlan munkaidővel találják itt magukat szemben. Ugyanis gyakorlatilag addig kell dolgozni, míg azt a turisták megkövetelik, akár éjjel, akár nappal.

Nincs ez máshogy az éttermeknél sem, amelyeket nagyon rosszul érint, hogy a jó szakácsok közül mind többen külföldön vállalnak munkát. Ezért már most nagy szükség mutatkozik, főleg a Dunántúlon, 20-30 év közötti, idegen nyelvet beszélő szakácsokra. Itthoni átlagkeresetük nekik már eléri a 300 ezer forintot havonta. Érdemes tehát a pályamódosításon gondolkozni.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az altatóorvosok munkájába engednek bepillantást Pécsen

Az anesztézia világnapja alkalmából engednek bepillantást a kulisszák mögé a Pécsi Tudományegyetem (PTE) altatóorvosai a baranyai megyeszékhelyen... Teljes cikk

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de polgármester marad

Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, a párt győri szervezetének elnöke, a város vasárnap újraválasztott polgármestere. A botrányba keveredett politikus... Teljes cikk

Egy másik szállodahajó személyzetének felelősségét is vizsgálják a Dunai-hajóbaleset ügyében

Egy másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség a Hableány sétahajó májusi... Teljes cikk