Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A Világbank a nyugdíjkorhatár emelését javasolja hazánknak

Receptet kaptunk az előregedés gazdasági hatásainak kivédésére: az elemzők az inflációhoz kötnék a nyugdíjakat és bővítenék a munkaképes lakosság részvételét is a munkaerőpiacon.

A világon egyedülálló folyamat zajlik a posztszocialista régióban: a viszonylag szegény országok népessége öregszik, ami akadályozhatja a térség felzárkózását - jelzik legfrissebb tanulmányukban a Világbank elemzői. A demográfiai előrejelzések szerint Ukrajnában például 2025-re negyedével, Grúziában és Bulgáriában majdnem ötödével lesznek kevesebben, mint az ezredfordulón, hazánkban pedig 25 év alatt 8 százalékkal csökken a népességszám, és minden ötödik ember 65 évesnél idősebb lesz.

Mivel ezekben az országokban még nem zárult le az átmenet a piacgazdaságba, nincsenek meg az eszközeik, hogy felvegyék a harcot az öregedés negatív hatásaival. A jelentés írói ugyanakkor optimisták, és úgy vélik, hogy ezek az államok ki tudják védeni a legsúlyosabb gazdasági következményeket, ha felgyorsítják a gazdasági szerkezetváltást, ösztönzik a befektetést az új technológiákba, kialakítják az élethosszig való tanulás infrastruktúráját és megtartják az idősebbeket a munkaerőpiacon.

Hazánkat illetően a szakértők egyebek közt megállapítják, hogy önmagában jelentősen csökkentené a költségvetés terheit, ha a svájci indexálás helyett az inflációhoz igazítanák a nyugdíjakat, emelnék a nyugdíjkorhatárt, valamint a munkaképes lakosság részvételét a munkaerőpiacon, és javítanák az aktívan dolgozók termelékenységét.

Magyar Rádió

Follow hrportal_hu on Twitter