Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Adócsökkentés három év alatt - ez a Fidesz terve

A Fidesz az "igazi, nagy, radikális" adócsökkentést 2011. január 1-től három év alatt hajtaná végre - derült ki Matolcsy György Hír TV-nek adott vasárnapi nyilatkozatából. A gazdaságpolitikus szerint az idei államháztartási hiányt 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes "kormányozni".

images

Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere vasárnap este nyilatkozott a Kontraszt című műsornak. Többek között azt mondta: év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani. Ennek okaként azt mondta: év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából "elúszott".

Leszögezte: senki ne várjon semmilyen megszorító intézkedéseket egy új Fidesz-kormánytól, hiszen éppen a megszorítások következménye az, ami ma Magyarországon van. A Fidesz gazdaságpolitikusa szerint nem lehet arra számítani, hogy a kormányváltást követő első héten, első hónapban minden megfordul, mert "még lefelé megy a magyar gazdaság legalább hat hónapig".

Az év közepétől az új kormány minden meghatározó gazdasági területen - a bürokráciánál, az adórendszernél, a foglalkoztatásnál, az európai uniós pénzek átcsoportosításánál a kis- és középvállalkozások felé, az energiahatékonysági program beindításánál - elkezdi a fordulatot - emelte ki. Úgy értékelte: 2013-ra állítható a magyar gazdaság egy olyan gyors pályára, mint amilyenen 2000-2002-ben volt.

Az államháztartási hiányról szólva kifejtette: "a kormányon kívül mindenki tudja", hogy ez a szám nem lesz 3,8 százalék. Hangsúlyozta, semmilyen módon nem szeretnék elengedni az államháztartás deficitjét. Nagyon sok olyan tétel van még a költségvetésben, amelyek miatt akár 7 százalék fölé is "csúszhatna" a hiány mértéke, de Magyarország helyzete az elmúlt években oly mértékben romlott, hogy függ a külső finanszírozástól, ezért 7 százalék feletti deficitet nem lehet eltűrni - húzta alá.

Matolcsy György azt mondta: 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes kormányozni majd azt a deficitet, amit találnak. Arra a felvetésre, hogy miként lehet majd a Valutaalappal, az Európai Bizottsággal a költségvetés nehéz helyzete mellett megállapodni, leszögezte: új gondolkodásra van szükség. Eddig a külföldi partnerek szigorúan ragaszkodtak egy kiindulóponthoz, ahhoz, hogy először egy nagyon alacsony költségvetési hiányt kell beállítani, és minden csak az után jön. Ez a logika nem fenntartható - vélekedett, hiszen - mint mondta - hiába mondta ki a magyar kormány, hogy 4 százalék alatt lesz ez a deficit, ez nem teljesül 2010-ben.

"Máshogy kell gondolkozni, és ezt a partnereink vélhetőleg, az első információk szerint, el fogják fogadni" - fogalmazott. Ha egy erős választói felhatalmazással rendelkező új kormány van, akkor ez a kormány egy más gondolkozást "javasolhat a külföldi finanszírozóknak"; azt mondhatja, hogy "akkor van biztonságban a pénzetek, ha vissza tudjuk fizetni, akkor tudjuk visszafizetni, ha van növekedés és munkahely". Az egyensúly az következmény, a növekedés, foglalkoztatás következménye; eddig fordítva ültek a lovon - fogalmazott.

Tíz év alatt már nem 1 millió, hanem több, 1,2-1,3 millió munkahelyet kell teremteni a válság miatt - közölte az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere. Arra a kérdésre, hogy erre lesz-e "egybe" tíz év azt válaszolta: "lesz, több is lesz". Szerinte az új 20 évet az első négy évben kell megalapozni, mert a demokrácia és szabadság első 20 évét Magyarország elveszítette.

Úgy látja, ha ez első kormányzati ciklusban jól dolgoznak, akkor 4-6 év alatt meglesz az egymillió új munkahely, 5-10 év alatt megfordul az államadósság aránya, 15-20 év alatt kinövi Magyarország a jelenlegi adósságot és kilép a csapdából.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk