Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Aggályosnak tartják a kisebbségi önkormányzatok létszámcsökkentését

Szakmailag aggályosnak tartja az ombudsmani hivatal a kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentését célzó törvényjavaslatot - mondta a hivatal főosztályvezetője hétfőn, egy Szekszárdon rendezett roma fórumon.

Magicz András a szekszárdi Esélyek Házában kijelentette: nem átgondolt, szakmailag nem jó megoldás a kisebbségi önkormányzatok létszámának ötről háromra csökkentése. Hozzátette: Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottságnak írt megkeresésében felhívta a figyelmet a létszámcsökkentéssel kapcsolatos aggályokra.

Az országgyűlési biztos javaslata szerint a valós közösségi igények szerint kellene meghatározni a kisebbségi önkormányzatok létszámát. Azt szeretnék, hogy vegyék figyelembe a kisebbségi választói jegyzékben szereplők számát - mondta az ombudsmani hivatal főosztályvezetője. Szólt arról is, hogy a létszámcsökkentés nem feltétlenül hoz megtakarítást, hiszen a kisebbségi képviselők eddig is többségükben tiszteletdíj nélkül dolgoztak.

Hargitai János és Szászfalvi László (mindketten Fidesz-KDNP) május 26-án benyújtott törvényjavaslata szerint 2010 őszén a települési kisebbségi önkormányzatokba az eddigi öt helyett három, a területi kisebbségi önkormányzatokba az eddigi kilenc helyett öt képviselőt lehetne választani.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter