Megjelent: 2 éve

Akár 8 ezer orvost is érinthet a kata idei szigorítása

A szakmai szervezetek szerint diszkriminatív a szabályozás, mely különbséget tesz a magán- és az állami szféra között.

Az Egészségbiztosítási Alapból közvetlenül a katás (kisadózó vállalkozások tételes adóját igénybe vevő) vállalkozásnak kifizetett összegek mentesülnek a 40 százalékos szabály alól, csakhogy a vonatkozó jogszabály több pontja is átfedésbe kerülhet, az egyik kiüresítheti a másikat” – mondta el a Világgazdaságnak Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakértője. Mint ismert, szigorodtak a katázás szabályai: ha a megbízó cég a katás vállalkozásnak az adóévben 3 millió forintnál többet fizet ki, akkor az e feletti rész után 40 százalékos adót kell fizetnie.

Mivel a döntés több ezer orvost érintett, a kormányzat módosította a katáról szóló törvényt, ennek értelmében az adó alapjának meghatározásakor nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak, és ugyanez vonatkozik a kifizető költségvetési szervekre is.

Leitner György, a tizenkét magánegészségügyi szolgáltatót tömörítő Primus Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója szerint a szabályozás diszkriminatív, és feleslegesen tesz különbséget a magán- és az állami szféra között, amikor utóbbi csoportot mentesíti a 40 százalékos adó alól.  Ugyanis az orvosok emiatt kénytelenek más vállalkozási formát létrehozni, ami pluszmunkát okoz számukra. Leitner György szerint 5-8 ezer orvost érinthet a szabályozás.

Mint Bajusz Dániel elmondta, az egészségügyben az az eljárás alakult ki, hogy a katás orvosok közvetlenül számláznak a kórházaknak, vagy pedig tevékenységüket magánvállalkozások fogják össze, és azok számláznak, majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő forrásaiból (NEAK) finanszírozott bevételüket osztják tovább kifizetőként a katás orvosoknak.

A közvetlenül a kórházaknak dolgozó katás vállalkozók kapcsán is kialakultak értelmezési bizonytalanságok. Hiába minősül a kórház költségvetési szervnek, és ezzel mentesülhet a 40 százalékos kötelezettség alól, felmerült, hogy a NEAK-tól származó és az egyéb magánbevételeit a kórház nem tudja elkülöníteni, így alátámasztani sem a kifizetés NEAK-finanszírozási forrását.

A NAV információs füzete szerint a szabály nem alkalmazható, ha a kisadózó vállalkozás által nyújtott szolgáltatást akár több közvetítőn keresztül finanszírozzák. Bajusz Dániel szerint nemegyértelmű, hogy ez a 40 százalékos adó megfizetésére vagy a kivételekre vonatkozik.

A szövegkörnyezetből arra lehet következtetni, hogy ha a katás orvos közvetlenül az államháztartási törvény szerinti költségvetési szervnek minősülő kórháztól kap bevételt, akkor a törvény d) pontja alapján, viszont ha közvetítőn keresztül, de még mindig az NEAK-ból származó finanszírozási forrásból kapja a bevételt, akkor pedig a b) pont alapján mentesül, így elkerülhető a kétféle működési forma közötti megkülönböztetés. Véleményem szerint ez lehetett a jogalkotó szándéka is” – mondta, hozzátéve, hogy a törvény szerint azok, akik az év elejével elvesztették katás státuszukat, egy évig nem választhatják újra azt.

 

Világgazdaság

fotó: unsplash

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk