Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Áll a bál, mert az EU a szociális juttatásokról tájékoztatott

Bírálta az Európai Bizottságot (EB) az uniós munkavállalási ügyekben eligazító új kézikönyv miatt a bajor konzervatív CSU, és bírálta a brüsszeli testületet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung is a keddi számában.

A munkavállalás helyett a szociális juttatások megszerzésének szándékával érkező, úgynevezett szegénységi bevándorlók hullámától tartó CSU-t nem nyugtatta meg az EB hétfőn bemutatott útmutatója, amely arról szól, hogy milyen szociális ellátás jár az EU területén, de nem a hazájukban élő uniós állampolgároknak. A román és bolgár állampolgárok munkavállalási korlátozásainak megszűnése miatt Nagy-Britanniában és Németországban elindult vitával kapcsolatban készített kézikönyv újabb "sokkoló" bizonyíték arra, hogy az EB "meg akarja torpedózni a nemzeti társadalombiztosítási rendszereket" - nyilatkozott Andreas Scheuer, a kisebbik konzervatív kormánypárt főtitkára.

A kézikönyvet az EB foglalkoztatási biztosa, Andor László mutatta be. A FAZ szerint Andor csupán az érvényes jogszabályok alkalmazását magyarázta el, ami "technokrata", és nem "politikusi" reakció a szociális turizmussal kapcsolatos aggodalmakra.

Egy politikus megértené, hogy a már létező szabályok ismertetése a munkanélküli, képzetlen bevándorlókkal küszködő német városi önkormányzatok számára azt az üzenetet hordozza, hogy a bizottságtól nem várható "konstruktív javaslat", de "Andor ezt nem érti" - emelte ki a FAZ.

A konzervatív lap szerint "meglehet, hogy a szociális turizmus problémája nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában", de sokat javítana a helyzeten, ha Andor "azt a benyomást keltené, hogy legalább komolyan veszi a városok aggodalmát".

Bírálta az uniós biztost a Süddeutsche Zeitung is. Keddi vezércikkében azt írta, hogy hogy "Andornak nincs válasza a döntő kérdésekre". Abban igaza van, hogy túl sok az indulat a bevándorlásról kibontakozott vitában, de ehhez ő is hozzájárult azzal, hogy a rossz munkakörülményeket és a minimálbér hiányát okolta a német önkormányzatok gondjaiért. Most pedig "olyasmit tagad, amit nem is állított senki komolyan", jelesül azt, hogy a bevándorlóknak az első naptól jár munkanélküli segély - írta a liberális lap, hozzátéve, hogy "ez így kevés".

A szegénységi bevándorlás körüli diskurzust a CSU indította el Németországban a bevándorlási szabályok szigorítását és a szociális juttatásokkal visszaélők kitoloncolását követelve. A párt szerint egyebek között be kell vezetni, hogy az uniós társállamokból érkezők a németországi tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat.

"Aki csal, az repül" - foglalta össze követeléseit a CSU. Ezért a mondatért ellenzéki pártok és a koalíciós társ szociáldemokraták jobboldali populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolták meg a bajor konzervatívokat.

A német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke, Manfred Schmidt szerint tagadhatatlan, hogy a munkanélküli segély a bevándorlást ösztönző vonzerő lehet. A tények viszont azt mutatják, hogy a szegénységi bevándorlás regionálisan korlátozott, csupán néhány nagyvárost érintő gond, és nem országos jelenség - mondta a BAMF elnöke a DIe Welt keddi számában megjelent interjúban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fontos munkaügyi szabályok változnak Németországban, figyelmeztet az ÉVOSZ

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az... Teljes cikk

Ki vállalhat munkát és élhet Nagy-Britanniában? Íme, a mindent eldöntő pontrendszer!

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a... Teljes cikk

Bicskanyitogató ötlet: Állami támogatást kért a német húsüzem, ahol 1500 ember fertőződött meg a vírussal

A német agrár- és munkaügyi miniszter is felháborodott azon, hogy a Tönnies holdinghoz tartozó húsüzem, ahol júniusban 1500 dolgozó fertőződött... Teljes cikk