Megjelent: 12 éve

Állami zár alatt indul újra a termelés a Mal Zrt.-nél

Orbán Viktor tegnap bejelentette: állami irányítás és állami vagyonkezelés alá helyezi a kormány a vörösiszap-katasztrófáért felelősnek tartott Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-t; így újraindulhat a termelés az ajkai timföldgyárban is - adja hírül a Világgazdaság.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a felelősök magánvagyonukkal is felelnek, mivel nem természeti csapás okozta a tragédiát, amely a tegnapi adatok szerint nyolc ember életét követelte.

A tragédiával kapcsolatban tegnap őrizetbe vették a Mal Zrt. cégvezetőjét, Bakonyi Zoltánt, akit több ember halálát okozó közveszély okozással és környezetkárosítással gyanúsít a rendőrség. A vezérigazgató vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt.

A biztosítók is a szabályozás felülvizsgálatát sürgetik, miután a szerződések ipari katasztrófákra nem nyújtanak fedezetet, többnyire nem adnak teljes kártérítést a károsultaknak, bár 150 ezer forintos gyorssegélyt méltányosságból kifizetnek.

A Magyar Rádió információi szerint múlt szerda óta a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálódik az iszapkatasztrófa ügyében. Alapvetően azt vizsgálják, hogy milyen emberi mulasztás áll a történtek hátterében.

Egy kártérítési perben csak az adott cég vagyona lehetett érintett, más a helyzet azonban egy büntetőeljárásban. Ha kiderül, hogy a cég tulajdonosai, vezetői hibáztak, akár teljes magánvagyonukkal is felelhetnek az okozott kárért - mondja Kovács Kázmér, az ügyvédi kamara elnökhelyettese.

Fő szabályként az alkalmazottak, tulajdonosok nem felelnek, de lehet olyan tényállás, amely mellett a tulajdonos vagy az alkalmazott saját személyében is kárfelelősséggel tartozik - magyarázza az ügyvéd. Ennek többnyire az az előfeltétele, hogy büntetőeljárásban megállapítsák: olyan foglalkozási szabályszegés történt, amely okozati összefüggésbe hozható a bekövetkezett kárral.

Az igazi probléma az, hogy ha esetleg találnak is ilyen szabályszegést, a tulajdonos még mindig hivatkozhat arra, hogy arról nem volt tudomása, így az is bizonyításra vár, hogy a vezetőség tudott, vagy tudnia kellett volna az adott szabálytalanságról.

Az MR1-Kossuth Rádió által megkérdezett két ügyvéd abban egyetért, hogy hiába a kiemelt figyelem, akár két három év is eltelhet, mire pont kerül az ügy végére.

Magyar Rádió/Világgazdaság
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek