kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Állásszerzés kreatív eszközökkel

A küszöbön álló gazdasági válság vélhetően még nehezebbé teszi az állásszerzést. Érdemes éppen ezért a hagyományostól eltérő módszerekkel is próbálkozni. Különösen a marketing és a reklám szakmába készülőknek érdemes megmozgatni a fantáziájukat. Saját weboldal, plakátszerű bemutatkozó anyag, egyedi PR-akciók, és máris felfigyelnek az álláskeresőre.

images

Egy HR-es átlagban egy percet tölt egy CV átolvasásával, több száz jelentkező esetén még ennyit sem. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen folyamodnak figyelemfelkeltő bemutatkozáshoz.


Akik cipőtalppal és hűtőmágnessel jutottak álláshozA Szegedi Tudományegyetem tanárképző főiskolai karán tavaly végzett Fülöp Attila frappáns önmarketinggel kövezte ki a reklámszakmába vezető utat. A fiatalember saját magáról készített mozifilmplakáttal, személyét bemutató internetes oldallal és hűtőmágnessel kampányolt az állásszerzés érdekében. CV helyett a plakátot küldte el álláspályázatában, a tavalyi országos Reklámhét előadótermének falán pedig a céges döntéshozók láthatták kreatív anyagát. Sikerrel járt. Ma már a NetAktív kommunikációs ügynökség munkatársaként több multi cég kampányain dolgozik. Bár a látszat elsőre mást mutathat, az ifjú tehetségnek nem kellett több tízezer forintos költségbe vernie magát az ütős bemutatkozáshoz: mindössze egy új farmernadrág árába került.

A reklám világában egyébként is jól jön az elrugaszkodás a bevált sablonoktól. Egy hazai reklámügynökségre jelentkező fiatalember például körberajzolt cipőtalpát küldte be, ezzel a megjegyzéssel:"Fél lábbal már a cégnél vagyok." Bemutatkozása annyira megnyerőre sikeredett, hogy láttak benne fantáziát és állást ajánlottak neki.


Gerillamódszerekkel dolgozottA modern marketingeszközöket és kreativitását felhasználva jutott álláshoz Tollas Attila. Először egy japán autógyártó álláshirdetésére pályázott, ám többszöri próbálkozás után még választ sem kapott a multi cég HR-osztályától. Ezt követően Attila demonstratív, kétélű eszközköz nyúlt. Egy kisteherautó oldalát bérelte ki reklámfelületként, és óriásplakátot állított ki a megcélzott cég központja elé. A plakáton fotója, angol nyelvű álláspályázata szerepelt, és egy megjegyzés, hogy várja a választ... "Tisztában voltam vele, hogy valószínűleg így nem jutok be, de rá akartam irányítani a közvélemény figyelmét arra a jelenségre, hogy a HR-esek még csak válaszra sem méltatják a pályázókat. Emellett persze fel akartam hívni a munkaadók figyelmét, hogy állást keresek" - mondja.

Ugyan a japán cég nem vette fel, akcióját felkapta a sajtó, augusztusban több írás is született egyedi próbálkozásáról. Emellett felvette a kapcsolatot véleményformáló bloggerekkel, akik ugyancsak írtak róla, álláskeresői kisfilmet forgatott magáról, amelyet közel kétezren tekintettek meg, saját honlapot készített, és e-mailben sok címre értesítést küldött. egyéni marketingakciójáról. Próbálkozását siker koronázta. A Scotwork tárgyalási készségfejlesztéssel foglalkozó tréning cég ügyvezetője figyelt fel rá. Értékelte kreativitását, talpraesettségét, karakánságát, a sablonostól eltérő gondolkodását. Egy hat fordulós kiválasztási folyamaton esett át, és november elejétől már a cég magyarországi, romániai, bulgáriai és a volt jugoszláv tagországok marketingmenedzsereként és a képzés befejezése után trénerként dolgozik.


Fogadóórát tartott a munkanélküli rádiósNéhány évvel ezelőtt Hepi Endre, a Rádió 1 épp akkor elbocsátott műsorvezetője az újpesti Árpád Kórházzal szembeni plakáton hirdette meg felszabaduló munkaerejét. Ugyanott fogadóórát tartott, sőt CV- t is adott át az iránta érdeklődőknek. Nem lehet tudni, mekkora szerepe volt ennek abban, hogy nem sokkal később a Danubius Rádióhoz igazolt. Mindenesetre jó PR-akció volt, az ötletre akkoriban "ugrott" a sajtó.


Kreatív szakembereknek ajánlottA HR-szakemberek mindenesetre azt tapasztalták: a hagyományos álláskeresési technikáktól, módszerektől egyelőre leginkább a kreatív területen dolgozók (reklám, marketing, média) és a pályakezdők mernek elrugaszkodni. Előbbieknél ez szükségszerűen a szakmájukból ered. Utóbbiak pedig bizonyítani szeretnék naprakészségüket a modern kommunikációs formák használatában és ki akarnak ugrani a szürke tömegből.


PowerPoint prezentáció, saját weboldalA kreativitás kisebb léptékben más munkavállalói csoportoknál is megjelenik. Hegymegi Orsolya, a Grafton Recruitment vezető tanácsadója elmondta: kaptak már pénzügyestől saját magáról szóló, precízen kidolgozott PowerPoint prezentációt. Mindezt látványos formában, korábbi munkahelyekkel, karrierállomásokkal, céglogókkal és folyamatábrákkal. Egy másik jelölt Magyarország-térképen örökítette meg karrierjének korábbi helyszíneit, de pályakezdő is foglalta már plakátba addigi "szakmai életútját". Informatikai szakemberek rendre küldenek az e-mailben továbbított CV mellé saját weboldalukra mutató linkeket.

Joó Zsuzsanna karriertanácsadót egy huszonéves fiatalember lepte meg rendhagyó motivációs levéllel. A jelölt a szokásos szöveg helyett több pontban, prezentációszerűen sorolta, miért éppen ő a legalkalmasabb adott pozícióra.


Művészi fotó adminisztrátorról: nem hatásosA szokatlan pályázásnak azonban megvannak a buktatói. Mint arról Hegymegi Orsolya beszámolt, a kreativitás és az eredetiség jegyében kaptak már versidézettel tűzdelt, vagy épp művészi hatású fotóval felturbózott önéletrajzot is. Az ötletesség ilyenkor válik kétélű fegyverré, hiszen egy telefonos ügyintézői állásra pályázáskor inkább nevetséges, mintsem kreatív.

Takács Gabriella
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk