Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Amerikai "szépség-elszívás": több vízum a külföldi modelleknek

A modelleknek a jelenlegi bevándorlási szabályok szerint olyan magasan képzett szakemberekkel kell versengeniük a H-1B jelű vízumokért, mint a mérnökök, építészek vagy programozók.
A gyorsan bővülő high-tech vállalatai mellett a szépségipar is Washingtonban lobbizik a kívánatos külföldi munkaerő beengedéséért. De míg az előbbiek a három évre szóló (és további háromig meghosszabbítható) évi 65 ezres vízumkeret kibővítését szorgalmazzák, addig Anthony Weiner New York-i képviselő azt javasolja, hogy a modellek számára alkossanak külön bevándorlási kategóriát.

A statisztikák szerint az amerikai hatóságok "szűkmarkúsága" miatt jelentős számú külföldi szépség nem vállalhat munkát az Egyesült Államokban. Weiner képviselő szerint évente ezer modellnek kellene kiadni ilyen vízumot, e szakma képviselői tavaly csak 349 beutazási engedélyt kaptak. Ez fele a korábbi évek átlagos adatának.

A H-1B vízumok tavaszi meghirdetésekor az engedélyeket általában minden évben néhány nap alatt elkapkodják, elsősorban a számítógépes vállalatok. Tavaly az Infosys és a Microsoft vitte el a legtöbb ilyen vízumot. Ők is szűkösnek találják azonban a keretet, Bill Gates, a Microsoft elnöke tavaly egy szenátusi meghallgatáson kijelentette: az egyetlen megoldás a tehetséges tudósok hiányának oldására, ha Amerika kitárja kapuit.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal az indítvánnyal, hogy a modelleket más "szakemberektől" eltérő bánásmódban részesítsenek. Steve King iowai képviselő úgy gúnyolódott: Weiner törvénye a Ronda Amerika törvény lenne, mivel burkoltan arról szól, hogy nincs Amerikában elegendő szép ember.

Weiner - akit bulvárlapok és más politikusok is támadtak szokatlan kezdeményezése miatt - azzal védekezett, hogy ő csak New Yorkra gondolt, amelynek gazdaságában kiemelt szerepe van a szépségiparnak. Weiner ötletének pártolói emlékeztetnek, hogy az amerikai "szépségelszívás" évente milliókat hoz adóbevételben az állami költségvetésnek. A Politico magazin emlékeztetett: a szépségipar munkahelyek ezreit tartja fenn a sminkmesterektől kezdve a stylistokon és fotósokon át a reklámügynökökig.

A modellekre vonatkozó munkavállalói vízumtörvény elfogadása tehát még korántsem biztos, a bevándorlási szabályok átfogó reformja is várat magára. Az olyan szupermodelleknek, mint például Gisele Bündchen azonban nem kell aggódniuk, ők ugyanis ugyanabba a különleges képességű személyekre vonatkozó O-1-es vízumkategóriába esnek, amelybe a Nobel-díjasokat, valamint a kiemelkedő művészeket és sportolókat is besorolják.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter