Áprilisban megtört a magyar fogyasztók bizalma"/>
Megjelent: 7 éve

Áprilisban megtört a magyar fogyasztók bizalma

Áprilisban megtört a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének fél éve tartó emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint most a fogyasztói és az üzleti várakozások is romlottak.

Az eddigi javulás hajtóereje a fogyasztói bizalmi index volt, s az áprilisi romlás sem jelentős. Az üzleti várakozások viszont az idei első negyedévi stagnálás után csaknem tavalyi mélypontjukra estek.

Az üzleti szférán belül áprilisban csak az építőipari várakozok javultak, azok is csak kevéssé, s nagyon alacsony szinthez képest. A legnagyobb mértékben az ipari bizalmi index csökkent, utoljára 2009 őszén voltak ilyen pesszimisták az ipari cégek. Különösen a termelési kilátások és a rendelésállomány megítélése romlott, de ez utóbbin belül érdekes módon az exporté javult. Nem változott az elmúlt időszak termeléséről alkotott vélemény, a saját termelésű készletek minősítése pedig még kedvezőbb is lett. Az építőipari bizalmi index a márciusi jelentős csökkenés után áprilisban kissé emelkedett. Az előző három hó-nap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is valamivel kedvezőbb lett. A kereskedelmi bizalmi index értéke a márciusi enyhe emelkedést követően, annál kissé jelentősebben csökkent. Az eladási pozícióról és a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény romlott, a készletszinté javult. A szolgáltatói bizalmi index a márciusi jelentős javulás után kissé korrigált. Az üzletmenet és a forgalom megítélése is negatívabb lett.

A foglalkoztatási szándék az iparban látványosan zuhant, minden második cég létszám-csökkentésre készül. A kereskedelmi és a szolgáltató cégek foglalkoztatási hajlandósága is romlott, de ezekben az ágazatokban a csökkentést tervezők aránya alig haladja meg a növelést tervezőkét. Az építőiparban e tekintetben nem volt változás, továbbra is a lét-számcsökkentők vannak jelentős többségben. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az iparban az áremelési törekvések köre nőtt, mértéke gyengült. A kereskedelemben az áremelést tervezők aránya is jelentősen csökkent. Az építőiparban e tekintetben nem volt változás, továbbra is az árak csökkenésére számítók vannak többségben. A szolgáltató cégek áremelési szándéka viszont kissé erősödött, s emelkedett a lakosság inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban látványosan rosszabb lett, a válaszolók kétharmada romlástól tart. A többi ágazatban is lényegesen többen vannak a romlás miatt aggódók; s az építőipar kivételével áprilisban kissé tovább is nőtt az arányuk. E tekintetben a lakosság is pesszimistább lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban öt havi emelkedést követően kissé csökkent. (Ennek ellenére, a választásokhoz közeledve a következő hónapokban nagy valószínűség szerint nőni fog a fogyasztói bizalom, lásd: Orbánéknak könnyebb lesz - mostantól egyre optimistábbak vagyunk) A lakosság a saját várható pénzügyi helyzetét rosszabbnak, várható megtakarítási képességét viszont kissé jobbnak érzi, mint márciusban. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is valamivel nehezebbnek érezték a válaszolók.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter