kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Átképeznék a közszolgákat, ha kérnének belőle

A közszférában jelenleg alkalmazásban állók is részt vehetnek a kormány új programjában, amely során az elbocsátott, illetve leépítésre számító köztisztviselőkön kívánnak segíteni. A kabinet több mint ötezer főt vár a tanfolyamokra, ugyanakkor a közszolgák többsége eddig nem élt a hasonló képzési lehetőségekkel.

images

A közszférában elbocsátott alkalmazottaknak kíván segíteni a kormány Új pálya programja, amely keretében az elhelyezkedésüket megkönnyítő képzéseket támogatnak. A munkavállalalóknak lehetőségük van arra, hogy még az állásuk elvesztése előtt részt vegyenek az ingyenes képzésekben, amelyek során piacképes ismereteket szerezhetnek annak érdekében, hogy pályát tudjanak módosítani - közölte Székely Judit foglalkoztatási és képzési szakállamtitkár a projektet bemutató pénteki konferencián.

A programra - amelyben a köztisztviselők ingyenesen vehetnek részt - csaknem kétmilliárd forint jut, és 5500 alkalmazott vehet részt benne, a tanfolyamokra diplomásokat és alacsonyabb iskolai végzettségűeket egyaránt várnak. Az Európai Unió által 85 százalékban finanszírozott projektben olyan elbocsátott köztisztviselők képzését támogatják, akiknek a munkaviszonya 2006. július 1-jét követően létszámleépítés miatt szünt meg, illetve azokat a közszférában dolgozókét, akiket az átszervezések miatt csak részmunkaidőben tudnak foglalkoztatni, vagy akiket a munkáltatóják már tájékoztatott a várható elbocsátásról.

Képzéscsomagokat nyújtanak

Fodor Imréné programvezető felhívta a figyelmet arra, hogy egyének képzését is segítik, nem csak csoportok vehetik igénybe a támogatást. A jelenleg több mint 120 választható képzés listáját tovább kívánják bővíteni, ezek között megtalálható szakmai jellegű - például gazdasági, informatikai - tanfolyamok, de lehetőség nyílik nyelvtanulásra, illetve saját vállalkozás indításával kapcsolatos ismeretek megszerzésésre is. Nemcsak egy-egy képzési szakirányra lehet jelentkezni, hanem csomagokra is, így többfajta ismerethez hozzájuthatnak a hallgatók.

Sok múlik a képző intézményeken

A tervek szerint egy országos képzési hálózatot állítanának fel, ehhez azonban még az szükséges, hogy a képző intézmények regisztrálják magukat a projektben. A program sikeressége nagymértékben múlik rajtuk, azonban a konferencián részt vett szervezetek képviselői közül többen is aggályukat fejezték ki az államilag támogatott képzések miatti lehetséges költségnövekedés miatt.

Bár a kormányzat azt igéri, hogy a résztvevők teljes költségét állják, kiderült, hogy egyes szakirányokra kevesebb forrást tudnak biztosítani a szükségesnél. Emellett aggódnak amiatt is, hogy nem szankcionálják a képzésből kilépő hallgatókat, ami miatt a képzést nyújtóknak jelentős bevételkiesésessel kell számolniuk. Problémát okoz az érintettek szerint az is, hogy a költségeket csak utólag térítik meg, legalább hatvan napos csúszással.

A kabinet várakozásai szerint nagyjából ötezren fogják eredményesen elvégezni a képzések valamelyikét, és negyven százalékuk biztosan talál magának állást a versenyszférában. Ez viszonylag kevés ahhoz képest, hogy a közszférából elbocsátottak száma több tízezerre tehető: a közigazgatásban mintegy harmincezer főt küldtek el, az egészségügyben eddig hat-hétezer fős csoportos létszámleépítést jelentettek be, és egy éven belül tízezer pedagógus veszítheti el állását. (A kormány reményei szerint az utóbbi két szféra dolgozói nagy számban fognak jelentkezni az új program képzéseire).

Kevesen igénylik az átképzést

Az eddigi tapasztalat szerint azonban nincs túl nagy igény az ilyen jellegű projektekre: nem jelentkeztek sokan az egészségügyieket segítő Mobilitás programra (eddig mindössze 17 orvos és nyolc ápoló volt hajlandó a költözésre), kevesebb a vártnál az állást keresők száma az állami Szolgáltató Centrumnál, és minimális az érdeklődés a tavaly novemberben útjára indított pályamódosító hitel iránt is (nyár végéig csupán 12-en vették ezt igénybe).

A legsikeresebb talán a Prémium Évek Program, amelynek lényege, hogy a közszféra nyugdíjazás előtt álló munkavállalói az elbocsátásuk előtti öt évben részmunkaidőben, bérük hetven százalékáért dolgozhatnak tovább. A fiatalabbak közül is sokan az úgynevezett foglalkoztatási állományban maradnak (legalább egy évig, vagy amíg nem kapnak új állást), ezt azok tehetik meg, akik legalább tízéves jogviszonnyal rendelkeznek. A programhoz még több mint egy évig lehet csatlakozni, mivel azt népszerűségének köszönhetően 2008 végéig meghosszabbították.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk

Vádat emeletek a férfi ellen, aki életveszélyesen bántalmazta alkalmazottját

A főügyészség indítványozta a börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltást. Teljes cikk