Megjelent: 10 éve

Átszervezik a veszteséges börtöncégeket

Év végéig átalakítják a 12 hazai börtöncéget: összevonás, konszernné, közüzemmé alakulás, elszámolás vár rájuk. A racionalizálás fő oka, hogy a tizenöt éve változatlan struktúrában működő, fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaságok az elmúlt években veszteségessé váltak és az állami támogatásuk is folyamatosan csökken - írja a Népszabadság.

images

Amennyiben a vagyonkezelői jogokat gyakorló MNV Zrt. rábólint a tervekre, év végéig befejeződhet az átszervezés. Az állami tulajdonú, a büntetés-végrehajtás által működtetett tucatnyi kft. a 15400 börtönlakó nagyjából negyedének ad munkát. Bár a cégekben alkalmazott fogvatartottak nem munkabért, hanem az előző évi minimálbér harmadának megfelelő - 23 ezer forintos - munkadíjat kapnak, ráadásul a kft.-knek nem kell fizetniük a bérekre rakodó közterheket sem, Tóth László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese szerint tévhit, hogy a börtönvállalatok versenyelőnyben lennének a saját piacukon, áll a Népszabadságban.

Rossz munkavégzésért senkit nem lehet elküldeni

- A bv-cégek működtetését sajátos többletköltségek drágítják. Így például minden telephelyen őrizni kell a munkásokat, akiknek többsége alulképzett, gyakran motiválatlan, ám a rossz munkavégzés miatt senkit sem lehet elküldeni. Gyorsan változik a fogvatartottak összetétele is, van hogy a kft.-kben 75 százalékos az éves fluktuáció. Ráadásul a raboknak a börtönök elavult, ezért drága infrastruktúráját kell igénybe venniük, mondta Tóth László.

Éppen a többletköltségek kompenzálására a börtöncégek közvetlen állami támogatást is kapnak, ám ennek mértéke az elmúlt évtizedben folyamatosan zsugorodott, ma már a százmillió forintot sem éri el. A gazdasági válság elsősorban az ipari tevékenységet végző bv-társaságok megrendeléseinek csökkenésén, valamint azon mérhető le, hogy jelenleg a tucatnyi kft.-ből hét veszteséget termel, csak a mezőgazdasági kft.-k, valamint a biztos megrendelésállománnyal rendelkező tököli üzem hoznak nyereséget, írja a lap.

A társaságok átszervezésének célja a kedvezőtlen folyamatok megállítása, amit összevonásokkal, néhány gazdasági társaság közüzemmé alakításával, valamint egy szerződéses együttműködésen alapuló mezőgazdasági konszern létrehozásával kívánnak elérni. Például összevonnák a váci, a márianosztrai és a budapesti cégeket, amivel egy új fővárosi központú kft.-t hoznának létre. A tököli Duna Papír Kft. önálló maradna, a sopronkőhidai, a balassagyarmati, a sátoraljaújhelyi és a kalocsai cégekre viszont végelszámolás vár, ezekből ugyanis egy négy telephellyel rendelkező közüzem jönne létre.

Tóth László azt mondta: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alá tartozó területeken a jövőben számos közbeszerzés elhagyható lesz, az egyenruhákat, sapkákat, a felszerelési tárgyakat az új bv-közüzem gyárthatja majd le.

Népszabadság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter