Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Átvilágítaná a közfoglalkoztató rendszereket az LMP, mert "hatalmas csalásokat" gyanít

Az LMP úgy tudja, egyre több embert próbálnak közfoglalkoztatásba kényszeríteni, amelynek egyedüli célja a bérköltségeken való spórolás. Ezért a párt át kívánja világítani a nagy közfoglalkoztató rendszereket - mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A politikus hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatásba kényszerítés jelensége kapcsán a Belügyminisztérium azt közölte, hogy adatbázisokat elemez, a Nemzetgazdasági Minisztérium tagadja a probléma létezését. Az Emberi Erőforrások Minisztérium válaszából meg az derült ki, hogy nem akar gátat venni a jelenségnek - hangzott el. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól kértek be adatokat a közfoglalkoztatottak és a közalkalmazottak számáról, a statisztikák pedig a tárca szerint cáfolják a közfoglalkoztatottként történő visszafoglalkoztatás jelenségét.

Az ellenzéki képviselő szerint azonban kamuvizsgálatot folytatott az EMMI, válaszuk pedig ellentmondó, mivel abból kiderül: 8 ezer közalkalmazotti státusz betöltetlen, miközben 4 ezer közfoglalkoztatott dolgozik a Kliknél.

Szél Bernadett szerint nemcsak nem teremt új munkahelyeket a kormány, de azokat is veszélyezteti, akiknek még van munkája. Szerinte egyre több embert próbálnak közfoglalkoztatásba kényszeríteni, amelynek egyedüli célja a bérköltségeken való spórolás. Úgy fogalmazott: "hatalmas csalás működik az országban, aminek a magyar állampolgárok a kárvallottjai". Úgy vélte, mindez felpörgeti a dolgozói szegénységet, holott ma az ország egyik legnagyobb problémája, hogy nem lehet rendesen megélni a bérekből.

Hangsúlyozta: átfogó és valódi vizsgálatot várnak el a kormánytól. Ezen kívül szeretnék, ha az Országgyűlés Költségvetési bizottságában ellenőrző albizottság jönne létre a közfoglalkoztatási pénzek elköltésének vizsgálatára.

Pártja saját vizsgálódása során a Magyar Művelődési Intézetet, a Magyar Közút-at, a Klik-et, a vízügyet és MÁV-ot veszi górcső alá és a létszámalakulásra vonatkozó adatkéréssel fordulnak hozzájuk - mondta. Hozzátette: emellett a kormányhivataloktól, a munkaügyi szervektől kérni fogják ezeknél a munkaadóknál dolgozó közfoglalkoztatottaknak a korábbi munkahelyének megadását.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter