Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 hónapja

Augusztus óta először kapnak fizetést az afgán közalkalmazottak

Újra kapnak fizetést az afgán közalkalmazottak, akik a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta nem jutottak hozzá bérükhöz.

A kabuli pénzügyminisztérium szóvivője, Ahmad Váli Hakmal hétvégén sajtótájékoztatón jelentette be Kabulban, hogy megkezdik a bérek kifizetését. Maradéktalanul kiutalják az állami alkalmazottaknak elmaradt háromhavi fizetésüket, azok pedig, akik a hatalomátvételt megelőző hónapban sem kapták meg azt az előző kormánytól, azt a további egyhavi pénzt is megkapják.

Az érintettek azonban nem férhetnek hozzá azonnal a teljes összeghez, mert a pénzfelvétel korlátozott, bankonként csak heti 200-400 dollárnak megfelelő összeget tudnak az emberek felvenni. "A bankrendszer nem bénult meg, csak egy kis időre van szüksége, hogy ismét normálisan működni tudjon" - magyarázta a pénzügyminisztérium szóvivője, aki arra is kitért, hogy a nyugdíjak folyósítását is hamarosan újraindítják, amint a kormányzati informatikai rendszert sikerül ismét működésbe helyezni.

A pénzügyi rendszert érintő korlátozások a tálibok visszatérése óta érvényben vannak, mert az ország a hatalomátvételt követően súlyos pénzszűkébe került. Washington az afgán központi bank 9,5 milliárd dollárját zárolta, az afgán költségvetés háromnegyedét finanszírozó nemzetközi segélyek pedig leálltak. Ebből fakadóan a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán gazdasága összeomlott, a helyi pénz, az afgani leértékelődött, az államnak pedig nem állt rendelkezésére elég pénz.

Meradzs Mohammed Meradzs, a kabuli pénzügyminisztérium egyik igazgatója szerint a kormány az elmúlt időszakban befolyt 26 milliárd afgani vám- és adóbevételből tudja finanszírozni a béreket. Meradzs szerint a gazdaság teljesítménye mindössze 20-25 százaléka a korábbinak, de jobb hatékonysággal szedik be az állami bevételeket, mint a korábbi kormány, amelyet átitatott a korrupció. Meradzs azt is tudatta, hogy intézményesítik a zakátot, vagyis az iszlám adakozást, és a befolyó összegből segítik majd a legszegényebbeket és az árván maradtakat.

A tálibok azt kérik a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel az őket érintő szankciókat, és indítsák újra a nemzetközi segélyezést, hogy elkerülhető legyen az éhínség kialakulása. Az ENSZ adatai szerint a 39 millió lakosú Afganisztánban az emberek felének nem lesz elegendő élelme a télen, és az országot humanitárius válság fenyegeti.

  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. VEZETŐI BEST PRACTICE FÓRUM ELKÖTELEZETT MUKAERŐ - MEGSZERZÉS, FEJLESZTÉS, MEGTARTÁS A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása. Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok taxis még nem tért vissza, de javul a helyzet

Az óriási zuhanás után valamelyest nő az alkalmazottak száma. Teljes cikk

Az OECD tagállamaiban még mindig kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt

Chilében, Kolumbiában, Costa Ricában és Írországban nőtt legnagyobb arányban a foglalkoztatottak aránya. Teljes cikk

Karácsony Gergely: nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga

A pedagógus szakszervezetek január 31-ére szerveztek figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk