Megjelent: 8 éve

Az államnak képez szakembereket az ELTE

Történelme során az ELTE mindig képes volt a megújulásra, a változó körülményekhez való idomulásra, többek közt ennek köszönhető, hogy az elmúlt két évtizedben az intézmény hallgatóinak száma elérte a 30 ezret, amely egy kisebb város lélekszámának is megfelel - mondta a BTK Kari Tanácstermében tartott ünnepi zárókonferencián Karácsony András. Az Egyetem stratégiai ügyeinek rektorhelyettese beszédében kiemelte: a megnövekedett hallgatói létszám miatt elengedhetetlen, hogy az ELTE felkeresse végzett diákjait és kikérje véleményüket többek közt az intézményben nyújtott oktatást, valamint az ott szerzett tudás munkaerőpiacon való hasznosíthatóságát illetően. "A végzett hallgatók már összetett tapasztalatokkal rendelkeznek az intézmény által nyújtott képzés, a piac által kínált munkalehetőségek és az ELTE-s diploma nyújtotta karrierlehetőség közötti összefüggésekben" - mondta Karácsony András.

Ezt követően Seifert Tibor, a hallgatói ügyek rektori főbiztosa ismertette a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) bevezetésének tapasztalatait. "A diplomás pályakövetési program és a komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés kidolgozására összesen 110 millió forint állt rendelkezésünkre, amelyből 99 millióhoz pályázati úton jutottunk, a fennmaradó összeg pedig önerőből teremtettük meg" - mondta Seifert Tibor. Kifejtette, hogy a pályázatban foglaltak alapján az intézmény a hallgatói motivációs vizsgálatot, a végzett hallgatók pályakövetését, valamint a végzett hallgatók telefonos standard kérdőíves vizsgálattal való pályakövetését tűzte ki céljául. "A hallgatók munkaerő-piaci, továbbtanulási motivációinak, képzéssel szembeni elvárásainak, munkaerő-piaci várakozásainak, képzési és elhelyezkedési stratégiájának feltérképezését az on-line hallgatói motivációs vizsgálattal végeztük. A felmérés eredményeiből világosan kirajzolódik, hogy az ELTE-n végzett, vagy éppen oda járó hallgatók nagymértékben elégedettek a képzés minőségével" - fejtette ki az ELTE hallgatói ügyek rektori biztosa. Seifert Tibor kiemelte: az alapképzésben résztvevő válaszadók 47,9 százaléka nyilatkozta azt: mesterképzésen is folytatná tanulmányait az intézményben.

A diákok harmada dolgozik a tanulmányok alatt

Emellett a válaszadó diákok több mint harmada jelezte, hogy tanulmányai alatt már dolgozik - a tanulás melletti munkavállalást tekintve a BGGYK és a PPK hallgatói járnak az élen. "A végzett hallgatók pályakövetését illetően kiderült, hogy Egyetemünk az államnak képez szakembereket: a válaszadó hallgatók 40 százaléka ugyanis közalkalmazotti, köztisztviselői munkakörben dolgozik, 31 százalékuk pedig az oktatás területén" - hangsúlyozta Seifert Tibor. Az átlagkeresetet illetően az Informatikai Karon végzettek keresnek a legtöbbet, átlagosan nettó 221 ezer forintot - tette hozzá.

A végzettek többségének az ELTE egyet jelent a presztízzsel és a minőséggel

A DPR és az alumni program egy belső, minőségi információ szolgálat, amely pontos képet fest a Karok számára arról, hogyan lehet a munkaerő-piacon hasznosítani az Egyetemen megszerzett tudást és kompetenciákat - mondta Forgó Melinda, hozzátéve, hogy a diplomás pályakövetést nem önmagában kell értelmezni, hanem a szolgáltatásfejlesztéssel, a minőségbiztosítással és az alumni tevékenységgel összefüggő rendszerben. Az ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ vezetője elmondta, hogy a projekt stratégiai jelentőségű - segítségével pontos képet kaptak az ELTE hallgatóinak karrier útjáról. "Ezek a pályaképek a felvételizők, a jelenlegi hallgatók és az Egyetem számára egyaránt fontos információkkal szolgálnak. Érdekességként, a végzettek döntő többségének az ELTE egyet jelent a presztízzsel és a minőséggel" - mondta Forgó Melinda. A Karrier Központ vezetője emellett beszélt a karrier.elte.hu portálon lévő online szolgáltatások fejlesztéséről is. Ezek segítségével a hallgatók megfelelő információkat kapnak arról, hogy a bolognai rendszer által nyújtott képzésekkel milyen foglalkozási területeken helyezkedhetnek el. Továbbá a honlapra felkerült önismereti tesztekkel összeállíthatják a saját életpálya-portfóliójukat is - fejtette ki.

A projektzáró konferencián az ELTE Rektori Hivatal minőségbiztosítási Osztály DPR szakmai vezetője kiemelte, hogy az on-line kérdőív kidolgozása során a rendszert összekapcsolták az ETR-rel, így az Egységes Tanulmányi Rendszerben lévő hallgatói adatokra - mint a képzés neve - már nem kellett külön rákérdezni a kérdőívben. Czakó Andrea kiemelte, hogy a 2011-es felmérés alapján a válaszadók 63 százaléka gondolta úgy, az aktuális munkakörében nagymértékben hasznosítja az Egyetemen elsajátított tudást. "Sőt, az is kiderült, hogy az ELTE-s hallgatók még időnként kicsit túlképzettek is" - tette hozzá Czakó Andrea.

Az ELTE Diplomás Pályakövetési Rendszerét a TÁMOP pályázati projekt keretében 2009 decembere és 2011 novembere között dolgozta ki és kezdte működtetni az intézmény. A program a Rektori Hivatal Minőségbiztosítási Osztályának koordinálásában valósul meg. A DPR kifejlesztéséhez szükséges módszertant a TáTK és a PPK által delegált módszertani csoport végzi.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Hírlevél
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk