Megjelent: 9 éve

Az államnak képez szakembereket az ELTE

Történelme során az ELTE mindig képes volt a megújulásra, a változó körülményekhez való idomulásra, többek közt ennek köszönhető, hogy az elmúlt két évtizedben az intézmény hallgatóinak száma elérte a 30 ezret, amely egy kisebb város lélekszámának is megfelel - mondta a BTK Kari Tanácstermében tartott ünnepi zárókonferencián Karácsony András. Az Egyetem stratégiai ügyeinek rektorhelyettese beszédében kiemelte: a megnövekedett hallgatói létszám miatt elengedhetetlen, hogy az ELTE felkeresse végzett diákjait és kikérje véleményüket többek közt az intézményben nyújtott oktatást, valamint az ott szerzett tudás munkaerőpiacon való hasznosíthatóságát illetően. "A végzett hallgatók már összetett tapasztalatokkal rendelkeznek az intézmény által nyújtott képzés, a piac által kínált munkalehetőségek és az ELTE-s diploma nyújtotta karrierlehetőség közötti összefüggésekben" - mondta Karácsony András.

Ezt követően Seifert Tibor, a hallgatói ügyek rektori főbiztosa ismertette a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) bevezetésének tapasztalatait. "A diplomás pályakövetési program és a komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés kidolgozására összesen 110 millió forint állt rendelkezésünkre, amelyből 99 millióhoz pályázati úton jutottunk, a fennmaradó összeg pedig önerőből teremtettük meg" - mondta Seifert Tibor. Kifejtette, hogy a pályázatban foglaltak alapján az intézmény a hallgatói motivációs vizsgálatot, a végzett hallgatók pályakövetését, valamint a végzett hallgatók telefonos standard kérdőíves vizsgálattal való pályakövetését tűzte ki céljául. "A hallgatók munkaerő-piaci, továbbtanulási motivációinak, képzéssel szembeni elvárásainak, munkaerő-piaci várakozásainak, képzési és elhelyezkedési stratégiájának feltérképezését az on-line hallgatói motivációs vizsgálattal végeztük. A felmérés eredményeiből világosan kirajzolódik, hogy az ELTE-n végzett, vagy éppen oda járó hallgatók nagymértékben elégedettek a képzés minőségével" - fejtette ki az ELTE hallgatói ügyek rektori biztosa. Seifert Tibor kiemelte: az alapképzésben résztvevő válaszadók 47,9 százaléka nyilatkozta azt: mesterképzésen is folytatná tanulmányait az intézményben.

A diákok harmada dolgozik a tanulmányok alatt

Emellett a válaszadó diákok több mint harmada jelezte, hogy tanulmányai alatt már dolgozik - a tanulás melletti munkavállalást tekintve a BGGYK és a PPK hallgatói járnak az élen. "A végzett hallgatók pályakövetését illetően kiderült, hogy Egyetemünk az államnak képez szakembereket: a válaszadó hallgatók 40 százaléka ugyanis közalkalmazotti, köztisztviselői munkakörben dolgozik, 31 százalékuk pedig az oktatás területén" - hangsúlyozta Seifert Tibor. Az átlagkeresetet illetően az Informatikai Karon végzettek keresnek a legtöbbet, átlagosan nettó 221 ezer forintot - tette hozzá.

A végzettek többségének az ELTE egyet jelent a presztízzsel és a minőséggel

A DPR és az alumni program egy belső, minőségi információ szolgálat, amely pontos képet fest a Karok számára arról, hogyan lehet a munkaerő-piacon hasznosítani az Egyetemen megszerzett tudást és kompetenciákat - mondta Forgó Melinda, hozzátéve, hogy a diplomás pályakövetést nem önmagában kell értelmezni, hanem a szolgáltatásfejlesztéssel, a minőségbiztosítással és az alumni tevékenységgel összefüggő rendszerben. Az ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ vezetője elmondta, hogy a projekt stratégiai jelentőségű - segítségével pontos képet kaptak az ELTE hallgatóinak karrier útjáról. "Ezek a pályaképek a felvételizők, a jelenlegi hallgatók és az Egyetem számára egyaránt fontos információkkal szolgálnak. Érdekességként, a végzettek döntő többségének az ELTE egyet jelent a presztízzsel és a minőséggel" - mondta Forgó Melinda. A Karrier Központ vezetője emellett beszélt a karrier.elte.hu portálon lévő online szolgáltatások fejlesztéséről is. Ezek segítségével a hallgatók megfelelő információkat kapnak arról, hogy a bolognai rendszer által nyújtott képzésekkel milyen foglalkozási területeken helyezkedhetnek el. Továbbá a honlapra felkerült önismereti tesztekkel összeállíthatják a saját életpálya-portfóliójukat is - fejtette ki.

A projektzáró konferencián az ELTE Rektori Hivatal minőségbiztosítási Osztály DPR szakmai vezetője kiemelte, hogy az on-line kérdőív kidolgozása során a rendszert összekapcsolták az ETR-rel, így az Egységes Tanulmányi Rendszerben lévő hallgatói adatokra - mint a képzés neve - már nem kellett külön rákérdezni a kérdőívben. Czakó Andrea kiemelte, hogy a 2011-es felmérés alapján a válaszadók 63 százaléka gondolta úgy, az aktuális munkakörében nagymértékben hasznosítja az Egyetemen elsajátított tudást. "Sőt, az is kiderült, hogy az ELTE-s hallgatók még időnként kicsit túlképzettek is" - tette hozzá Czakó Andrea.

Az ELTE Diplomás Pályakövetési Rendszerét a TÁMOP pályázati projekt keretében 2009 decembere és 2011 novembere között dolgozta ki és kezdte működtetni az intézmény. A program a Rektori Hivatal Minőségbiztosítási Osztályának koordinálásában valósul meg. A DPR kifejlesztéséhez szükséges módszertant a TáTK és a PPK által delegált módszertani csoport végzi.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Hírlevél
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk