Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Az Expat-Center ügyfele részére állították ki az első EU Kék Kártyát

Az EU Kék Kártya a magasan képzett, ""harmadik országból" érkező munkavállalók belépését, illetve munkavállalását könnyíti meg. Az irányelv célja, hogy az Európai Uniós országokban hiányszakmának számító munkaköröket magasan kvalifikált szakemberek töltsék be, ezzel növelve az EU-s országok versenyképességét. A kártya emellett lehetővé teszi, hogy az Európai Unión belül munkát vállaló, két év után más országban próbáljon szerencsét, továbbá, ha visszatér hazájába, a későbbiekben könnyedén tudjon ismét munkát vállalni az EU területén. Ezzel az irányelv korlátozza az Amerikából már jól ismert agyelszívást, és versenybe száll a konkurenciát jelentő országokkal: Ausztráliával, Új-Zélanddal, Kanadával.

A relokációs folyamatok egyik legkomplexebb engedélyéről van szó, tehát a kérelem benyújtásakor számos szigorú kritériumnak kell megfelelni. A kérvény pozitív elbírálásához, a munkavállaló a felsőfokú szakképzettsége, valamint a meghatározott minimum bérezése mellett, a következőkkel is rendelkeznie kell: érvényes útlevél, beutazás és tartózkodás céljának igazolása, munkaszerződés vagy állásajánlat megléte, munka ellátásához megfelelő szakmai képesítés igazolása, igazolás betegbiztosítás fennállásáról.

A Kék Kártya legalább 1, legfeljebb 4 évre állítható ki, és alkalmanként újabb, legfeljebb 4-4 évvel hosszabbítható meg. Az EU Kék Kártya a kiállítástól számított 2 évig kizárólag a kiállító államban létrejött és engedélyezett munkaviszonyban történő munkavállalásra jogosít.

Az összetett eljárás ellenére a hosszútávon gondolkozó cégeknek mindenképpen megéri, hiszen a későbbiekben munkavállalót bármely tagországba kiküldhetik anélkül, hogy ott az egész engedélyezési folyamatot elölről kellene kezdeni, ezzel megtakarítva rengeteg pénzt és időt.

Budapesten elsőként ezekben az előnyökben az Expat-Center partnere részesülhet. Az első pozitívan elbírált EU Kék Kártya ugyanis a relokációs cég rugalmas, személyre szabott, precíz ügyintézésének köszönhető.

EU Kék Kártyával kapcsolatos bármilyen kérdés esetén készséggel állnak rendelkezésre az Expat-Center munkatársai: info@expatcenter.hu

Follow hrportal_hu on Twitter