kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Az MDF sürgeti a szociális segélyezés rendszerének átalakítását

Az MDF sürgős feladatnak tartja a szociális segélyezés rendszerének átalakítását, ezért már szeptemberben benyújtja a parlamentnek az ivádi polgármester által elkészített törvénymódosító javaslatot - mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője pénteken, Budapesten. A kormányszóvivő azt mondta, üdvözlik az MDF javaslatát, amelyet meg fognak vizsgálni.

Az MDF örömmel fogadta az "Ivádi vitaanyag" című törvénymódosító javaslatot, amelynek célja a jelenlegi segélyezési rendszer átalakítása oly módon, hogy az munkavállalásra ösztönözzön - mondta a frakcióvezető, Ivády Gáborral, a Heves megyei Ivád polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón. A politikus hozzátette: a következő hetekben társadalmi vita keretében kívánják finomítani az anyagot, és a tervek szerint az őszi parlamenti ülésszak kezdetén, már szeptemberben benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek. Emlékeztetett: az MDF 2006-os választási programjában szerepelt a "segélyért munkát" elem, amelynek célja már akkor is az volt, hogy a mostani rendszert megváltoztassák. A mostani szabályok nem munkára ösztönöznek, hanem inkább a segélyezésben maradásra késztetnek - vélekedett Herényi Károly.

Ivády Gábor a segélyezési rendszer átalakítását öt pontban foglalta össze. Mint mondta, fontos elem, hogy a rendszeres szociális segélyt igénylőnek kötelező legyen együttműködni az illetékes munkaügyi központtal, amelyen keresztül az önkormányzat közcélú foglalkoztatásra hívná. A polgármester szerint a közmunka fogalmát ki kellene terjeszteni minden olyan állami és önkormányzati feladatra, amely a közösség érdekeit szolgálja. Erre példaként az árvízvédelmet, az útjelző oszlopok tisztán tartását említette. Harmadik fontos elem, hogy a közhasznú munka ideje alatt biztosítani kell az átképzés és a szakképzés lehetőségét minden segélyezettnek, illetve - hangsúlyozta Ivády Gábor - a munkavégzésre mentális okok miatt alkalmatlan embereknek reszocializációs tréningeket kell szervezni.

A polgármester szerint fontos változás lenne, hogy az önkormányzatok - a jelenlegi keretösszegből való gazdálkodás helyett - havonta igényelhessenek az éppen aktuális közmunkás-létszámnak megfelelő állami bértámogatást. Úgy vélte, a családi pótlék kifizetését a tanköteles korú gyermek iskolába járatásához kellene kötni. Ivády Gábor közölte: Ivád volt a második olyan település Magyarországon, amely olyan helyi rendeletet hozott, amely a rendszeres szociális segély kifizetését rendszeres munkához kötötte. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ez a helyi rendelet jogszabályellenes és betarthatatlan. E helyzet megoldására készült el a mostani törvénymódosító javaslat - tette hozzá.

Daróczi Dávid kormányszóvivő online tájékoztatóján azt mondta: a kormány üdvözli és örömmel várja az MDF javaslatát. Hozzátette: a javaslat megismerése után ad a kabinet érdemi választ arra, vannak-e benne olyan elemek, amelyeket a kormány be tud építeni saját javaslatába. Utalt arra, hogy a kormány hónapok óta egyeztet az érintett szakmai és civil szervezetekkel, szakszervezetekkel, polgármesterekkel arról, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szociális segélyezés rendszerét. A kormányszóvivő hangsúlyozta: nem az a cél, hogy a kormány pénzt vonjon ki a rendszerből, hanem az, hogy ugyanazt a pénzt, hogyan lehet hatékonyabban felhasználni.

Daróczi Dávid szerint a cél az, hogy annak, akinek tényleg szüksége van rá, kapjon támogatást. Problémaként említette, hogy vannak, akik el tudnának helyezkedni, de a jelenlegi szociális rendszer szabályai miatt ebben nem érdekeltek, mert jobban járnak, ha segélyből élnek, mint ha munkát vállalnak. A legális munkavállalást kell segítenie a rendszernek - mondta a szóvivő.
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több dolgozóra lenne szükség a kórházi fertőzések visszaszorításához

A szakszervezet szerint fontos lenne tudni, hogy hány dolgozó kapja el a kórházi fertőzéseket. Teljes cikk

Kihirdették, mikor lesz a 2024-es közigazgatási szünet

A döntés értelmében háromnapos leállás jön a közigazgatásban. Teljes cikk

A bíróság első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál szervezett sztrájkot

A Munkástanácsok Országos Szövetsége álláspontja szerint biztonságosan megkezdhető a 2023. december 10-11-re bejelentett munkabeszüntetés. Teljes cikk