kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Az MGYOSZ koordinálja a fiatalok foglalkoztatását elősegítő programot

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) koordinálja itthon azt a hét országra - köztük Magyarországra - kiterjedő projektet, amely a fiatalok foglalkoztatásának elősegítését tűzte ki célul.

images

Az MGYOSZ szerdai közleménye szerint a projektet hét ország munkaadói szervezetei, szakszervezetei és munkaügyi hivatalai közösen valósítják meg. A kampány lebonyolításában Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária és Montenegró működik együtt.

A Fiatalok foglalkoztatásának elősegítése Kelet-Közép-Európában című projekt az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős főigazgatóságának társfinanszírozásában valósul meg. Az év elején indult projekt során a partnerek különböző kommunikációs eszközök révén tájékoztatják a pályakezdő fiatalokat és a vállalatokat a fiatalok foglalkoztatásának kölcsönös előnyeiről és lehetőségeiről.

Az MGYOSZ a kampány keretében felhívja a figyelmet arra, hogy a probléma megoldásának egyik legfontosabb eleme, a fiatalok készségeinek igazítása a munkaerőpiaci igényekhez.

Így különösen fontos, hogy az oktatási és képzési lehetőségek, különösképpen a szakképzés adta lehetőségek megfeleljenek a vállalati igényeknek. A munkahelyi gyakorlati képzésen alapuló modellek, mint például a duális képzési rendszerek, valamint a gyakornoki és tanulói képzési programok, ugyancsak fontos szerepet játszhatnak a fiatalok megfelelő kompetenciákkal és készségekkel való felruházásában.

Ennek megfelelően az MGYOSZ úgy véli, hogy a munkahelyi gyakorlati képzésnek a közép- és felsőszintű oktatás részévé kell válnia, amely az oktatásszervezők és a munkaadók közötti szorosabb együttműködés révén válhat sikeressé.

Komolyan javíthatja a munkaadói szervezet szerint a fiatalok jövőbeni foglalkoztathatóságát vagy egy sikeres vállalkozás megalapozását az is, ha az oktatásban lehetőségük nyílik vállalkozói gondolkodásmódjuk és készségeik fejlesztésére. Lényeges előnyt jelenthet továbbá a külföldi munkatapasztalat is: hiszen itt a nyelvtudás elmélyítésén kívül más nemzetek munkakultúrájába, eltérő munkamódszereibe is bepillantást nyerhet a fiatal munkavállaló.

Az MGYOSZ emlékeztet arra, hogy közel 40 százalékkal, 5,5 millióra emelkedett a 25 év alatti munkanélküli fiatalok száma az Európai Unióban (EU) az utóbbi öt év során. Ugyanakkor az összes, a sem oktatásban, sem képzésben, sem foglalkoztatásban nem lévő fiatalt is figyelembe véve már 7,5 millió fiatalról lehet beszélni. Becslések szerint ez mintegy 153 milliárd eurós bevételkiesést jelent az EU-nak.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek