Megjelent: 7 éve

Az Ön cégénél van már Facebook-szabályzat?

Egyre több cég készít úgynevezett Facebook-szabályzatot a dolgozói számára - írja a Békés Megyei Hírlap. A korlátozásra a Munka törvénykönyve is lehetőséget ad, így ajánlott betartani az ajánlásokat.

Nem tanúsíthat olyan magatartást egy munkavállaló – kivéve, ha erre jogszabály lehetőséget ad –, mely a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ezért az alkalmazott magatartása korlátozható, melyről természetesen az érintetett előzetesen és írásban tájékoztatni kell - szól a Munka törvénykönyve. Ezek alapján akár írásban is megszabhatja a munkáltató, hogy milyen magatartást vár el az online közösségi térben.

A lap megkereste a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét (MSZOSZ) is, akik nem látnak kivetnivalót a Facebook-szabályzat létrehozásában. Sok munkáltató kényes a hírnevére, és ki is használta a lehetőséget a korlátozásra.

Rózsáné dr. Lupkovics Mariann munkajogász a lapnak elmondta, hogy a szabályzatok általában elnagyoltak, és ugyanazt követelik meg esetleg a vezetői tisztségben lévő munkatárstól is, mint a takarítónőtől. Ugyanakkor úgy véli, hogy egyes munkakörökben elvárható a példamutatás, amit az online jelenlét tönkretehet. "Például egy pedagógus ne mutatkozzon részegen, egy halom üres italos üveggel körbevéve, vagy egy ügyvéd ne szórakozzon közösen egy bűnözővel" – ecsetelte.

A magánélet és a munkáltató jogos érdekének határa azonban bizonytalan. Az is aggályos, ha a munkáltató hibákat keresve böngészi a munkavállaló online tevékenységét, vagy ez alapján feltérképezi politikai beállítottságát. Ha valakit emiatt ér szankció, az a bíróságon támadható.

Békés Megyei Hírlap
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter