Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Bajnai a pedagógusoknak ígért béremelést

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Szövetség kormányra kerülése esetén 15 százalékos reálbéremelést hajt végre a pedagógusok körében a következő kormányzati ciklusban - jelentette be a szövetség vezetője szerdán Gyöngyösön.

images

Bajnai Gordon sajtótájékoztatóján közölte: az ország talpra állításához újra megbecsült hivatássá kell tenni a pedagógusi pályát, és az erkölcsi megbecsülés mellett a tanárok bérét is közelíteni kell más diplomások fizetéséhez.

Az Együtt, a Fidesz-kormánnyal szemben, ugyanis nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdésként kívánja kezelni az oktatást - tette hozzá a politikus, aki országjárása keretében látogatott el a Heves megyei Gyöngyösre.

Bajnai Gordon elmondta: programja során meglátogatott egy csúcstechnológiai termékeket előállító, 500 embert foglalkoztató gyöngyösi üzemet, amely elsősorban munkatársai szaktudásának köszönheti a sikerét. Mindez megerősítette abban a hitben: Magyarországnak csak az oktatás rendbetétele esetén van esélye a felemelkedésre.

Ezért az Együtt komplex oktatási programja szerint meg kell erősíteni a közoktatást, az informatika, az értő olvasás, a matematika és az angol nyelv oktatását, mert csak ilyen ismeretek elsajátítása esetén szerepelhetnek a felnövekvő nemzedékek sikerrel a munkaerőpiacon.

Ugyanakkor szükséges a szakképzés átalakítása, mert a kormány törekvése szerint ma "egyszer használatos szakmunkásokat képzünk".

Továbbá helyre kell állítani a felsőoktatás finanszírozását. Ugyanis azzal, hogy a Fidesz-kormány "iszonyú pénzt szivattyúz ki a szektorból", tízezrek elől veszi el a tanulás és a felemelkedés esélyét. A program végrehajtása során az Együtt eltörölné a hallgatók röghöz kötését is - fűzte hozzá.

Végül hangsúlyozta: olyan ország megteremtésére törekednek, ahová érdemes lesz hazajönni azoknak a százezreknek, akik ma külföldön keresik a boldogulást.

Bajnai ismét válaszolt a "libás" vádakra

Bajnai Gordon a Hajdú-Bét-üggyel, illetve a beszállítók kártalanításával kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélekedett: nem véletlen, hogy a Fidesz most vette elő a beszállítók kártalanításának az ügyét, akkor, amikor visszatért a politikába. Az üggyel kapcsolatban megjegyezte: már hat személyiségi jogi, illetve rágalmazási pert nyert, többet jogerősen. Egyetlen olyan megállapítást nem tett egyik bíróság sem, miszerint bármilyen felelőssége volna az ügyben.

Örül a kártalanításnak, de nem érti, hogy a Fidesz miért csak a Hajdú-Bét károsultjaival foglalkozik - tette hozzá. Annak örülne, ha a rokkantnyugdíjasokat vagy a volt Malév-dolgozókat is ennyire a szívébe zárná a kormányzat - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, eldőlt-e, hogy ő lesz Orbán Viktor kihívója, azt mondta: úgy látja, a Fidesz őt tekinti a kihívónak, és ezért indítottak lejárató kampányt ellene. "A Fidesz fél tőlem, és oka van rá, mert én azt szeretném, ha Orbán Viktor és Simicska Lajos országlása véget érne, mert romlásba viszik ezt az országot" - fogalmazott Bajnai Gordon.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Harapófogóba került a Z-generáció a munkahelyeken

A Z-generáció tagjai sokkal nagyobb odafigyelést, több mentorálást igényelnek. Csakhogy az X-generációs menedzserek, vagy a millenniumi... Teljes cikk

Hatnapos hosszú hétvége is jöhet 2024-ben!

Egy friss rendelettervezet szerint a 2024-es karácsony hetén 6 egymást követő napot tölthetnének otthon a dolgozók. Teljes cikk

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztosa szerint a rövidített munkahét bevezetése megoldaná a munkaerőhiányt is. Teljes cikk