Megjelent: 13 éve

Bányai Tibor, a Hankook Tire humánerőforrás igazgatója

Bányai Tibor nevével összefonódott a Hankook Tire gumiabroncsgyártó társaság hazai leányvállalatának létrehozása, annak több mint húszfős HR szervezetének kialakítása és irányítása. Több nagy cég HR osztályát irányította már a korábban Magyar Honvédségnél szolgáló vezető, így az új feladat sem ismeretlen számára.

Bányai Tibor 1956. szeptember 30-án született. Tanulmányait 1975-ben kezdte meg a Nemzetvédelmi Egyetemen, ahol katonai vezetői és pedagógia tanári képesítést is szerzett. 1989-ben okleveles katonai vezetővé is vált a Lengyel Nemzetvédelmi Egyetemen eltöltött évek által.

Bányai Tibor 1999-től 2002-ig közgazdásznak (Mater of Business Administration) tanult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol sikerült felsőfokon elsajátítania a gazdasági és megbízhatósági elemzéseket, vállalati és makrogazdasági pénzügyet, vállalkozás-gazdaságtant, humán erőforrás, termelés, minőség és stratégiai menedzsmentet.
A katonai vezető 1979-től 1998-ig a Magyar Honvédségnél szolgált, ahol több ezer fős szervezeteket vezetett. Feladatai közé tartozott a sokoldalú emberi erőforrás tevékenység irányítás, a munkáltatói jogkör gyakorolása, a nagy létszámú szervezetek működtetésének tervezése és szervezése is. Részt vett a jugoszláv válsághelyzet kezelésében, majd egy elit alakulat dandárparancsnokaként vonult tartalékállományba és válsztotta a civil életet. Ez egy 180 fokos fordulatot jelentett az életében, Bányai Tibor ugyanis 1998 és 2000 között a TDK humán erőforrás és adminisztratív igazgatói székébe került. A világhírű japán gyár mintegy ezer főt foglalkoztató magyarországi gyárában a humán erőforrás teljes vertikumát felölelő tevékenységén belül is megkülönböztetett szerepet kapott a munkaerő utánpótlás biztosítása, a társaság imázsának javítása, az alkalmazottak képzése és a személyzeti adminisztráció. Ugyancsak e munkakör feladataihoz tartozott a nem termelő szféra költségelemzése, a munkavédelem irányítása, a biztonság valamint a fenntartás és üzemeltetés biztosítása.

2000-tól 2003-ig a Royal Ten Cate, majd 2003 és 2005 között a General Electric humán erőforrás menedzsereként látta el feladatait. 2006. májusától pedig a Hankook Tire humán erőforrás igazgatójává választották A világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalatánál Bányai Tibor neve fémjelzi a szervezet kialakítását és feltöltését, a HR rendszer megteremtését, kiépítését és működtetését is.

A sokoldalú vezető pályafutása során kizárólag csapatban dolgozott, így nem meglepő, hogy a csoportmunkára való alkalmasság, csapatszellem a fő jellemzője, ahogy kiváló kommunikációs készsége is, amelyet különböző beosztott és vezetői munkakörök betöltése során sajátított el. Külföldi tanulmányai és munkái által a multikulturális környezethez is megtanult alkalmazkodni.

A HR vezetőt kezdeményezőkészség és határozottság, empátia, tolerancia és segítőkészség jellemzi, melyet az emberekkel való munka során sajátított el.

Bányai Tibor kiemelte HR menedzseri és egyéb vezetői munkájának hatékony elemét, amely nem más, mint az udvariasság, valamint mások motiválásának képessége. Emellett az elkötelezettség, felelősségtudat, önfegyelem, stressztűrő képesség, terhelhetőség, kitartás tartozik fő tulajdonságai közé.

Kitűnő szervezési készsége a kis és nagy- valamint több ezer fős csoportok tevékenységének megtervezése, megszervezése során vált fő erényévé. A jó problémamegoldó képessége igen hasznosnak bizonyult minden beosztásban, így a japán, holland, amerikai, koreai vállalatokkal történő közös munka során is. Rugalmas munkastílusa sem jött rosszul, a különböző kultúrákat érintő tevékenysége során.

Az összes HR funkciót felölelő tréningeken képezi magát folyamatosan. LEAN oktatáson szerzett végzettsége által például rálát a legmodernebb gyártási folyamatokra is, de a HR folyamatok six sigma módszerekkel történő vizsgálatában is jártas. A környezet- egészség- és munkavédelem területén szerzett ismeretekre a japán, holland, koreai cégeknél végzett irányítói tevékenysége segítette hozzá.

A kiapadhatatlan energiájú HR igazgató több sportegyesületet is alapított, és korábban NB-I-es kosárlabda csapatot is működtető egyesület elnökeként tevékenykedett. Jelenleg magyar bajnokokat, érmeseket és helyezetteket is magáénak mondható, mindenekelőtt utánpótlás-neveléssel foglalkozó cselgáncs klub tiszteletbeli elnöke.

Tibor széleskörű nyelvtudásra tett szert mozgalmas élete során: folyékonyan beszél lengyelül, társalgási szinten angolul, az orosz és francia nyelvet pedig alapfokon érti meg.

Szabadidejében szeret a művészeteknek hódolni, úgymint versírás, komolyzene hallgatás, olvasás, de kertészkedés, utazás, vadászat is közel áll szívéhez.

Négy gyermekének (két fiú és két lány) valamint két unokájának boldog édes-, illetve nagyapja.  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk