Megjelent: 12 éve

Befogadhatja Ausztrália a guantánamói foglyokat

Az ausztrál kormány az Egyesült Államok kérésére befogadhat a guantánamói börtönből szabadult foglyokat, de kizárólag esetenkénti szigorú elbírálás alapján - írta egy ausztrál lap a kormányfő egyik szóvivőjére hivatkozva.

"Ausztráliát több más országhoz hasonlóan megkeresték, hogy tanulmányozza Guantánamón őrzött foglyoknak a területén való esetleges befogadását" - mondta Kevin Rudd kormányfő egyik szóvivője a The Weekend című ausztrál újságnak. "Minden Ausztráliába történő befogadásról esetenként döntenek majd" - tette hozzá a név nélkül nyilatkozó szóvivő, hangsúlyozva, hogy mindenkinek eleget kell tenni a szigorú törvényi feltételeknek és át kell esnie a normális befogadási eljáráson.

Barack Obama megválasztott elnök megígérte, hogy bezárja a kubai Guantánamón lévő amerikai haditengerészeti támaszponton működő börtönt, ahol jelenleg mintegy 250, különböző országból származó foglyot őriznek vádemelés és per nélkül.

Az "ellenséges harcosoknak" minősített, az amerikai erők által 2001 óta a világ különböző részein "a terrorizmus elleni háború keretében" őrizetbe vett foglyok egy részét az amerikai hatóságok már nem tekintik veszélyforrásnak és külföldön telepedhetnének le. Egyesek visszatérhetnének származási országukba. Másokat viszont hazájukban újabb letartóztatások, kínzás vagy sokéves börtön fenyegetne.

Európa óvatosan reagált a guantánamói foglyok befogadásának ötletére, egyes országok elvileg hozzájárultak, míg mások az Európai Unió állásfoglalását kérték a kérdésben, megint mások viszont határozottan elutasították az elgondolást.

Két egykori guantánamói ausztrál fogoly már visszatért Ausztráliába. Az "ausztrál tálibként" is ismert David Hicks öt évet töltött a Guantánamón, őt terrorizmus anyagi támogatásában találták bűnösnek, és a büntetése utolsó kilenc hónapját ausztrál börtönben töltötte le. 2007 végén szabadult. Egy másik ausztrált, Mamdouh Habibot 2005-ben engedték el Guantánamóról vádemelés nélkül.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter