Megjelent: 13 éve

Belebukhat az egészségügy a rövidebb munkahétbe

A francia állami kórházakban dolgozó orvosoknak egymillió, a tizenkétszer annyi nővérnek és kisegítő dolgozónak pedig 1 millió 200 ezer napnak megfelelő túlórapénzt nem fizetett ki a kormány 2005 végéig - derül ki abból a hat hónappal ezelőtt készült és a választási időszak alatt titokban tartott kormányjelentésből, amelyről hétfőn számolt be a Le Parisien című fővárosi napilap.

Az újság szerint több, mint egymilliárd euróval tartozik az állam az egészségügyi dolgozóknak. A jelentés hangsúlyozza: a 35 órás munkahétre való áttérés az oka a felhalmozott és ki nem fizetett túlórapénzeknek.

A probléma késletett bombaként ketyeg, ugyanis amennyiben az egészségügyi dolgozók három-négy éven belül elkezdik felhasználni a felhalmozott túlórapénzt korkedvezményes nyugdíjba vonulásra, 2010-re katasztrófahelyzet állhat be a már jelenleg is orvoshiánnyal küzdő francia kórházakban.

A France 2 közszolgálati televízió szerint a még héten nyilvánosságra kerülő kormányjelentés javasolni fogja az orvostanhallgatók és a nővérek számának jelentős növelését Franciaországban, ami viszont szintén jelentős összegekbe fog kerülni az államnak.

50 millió kifizetetlen túlóra

Franciaországban 1315 állami kórház 56 ezer orvost, 200 ezer ápolót és 160 ezer kisegítő egészségügyi dolgozót foglalkoztat. A 35 órás munkahétre 2002-ben állt át az ország, melynek értelmében az orvosok nem dolgozhatnak heti 48 óránál többet, beleértve az ügyeleti órákat is. A francia orvosok közel fele 48 éven felüli, és így a ki nem fizetett túlórapénzt korkedvezményes nyugdíjra válthatja át.

Évente megközelítőleg 50 millió túlórát teljesítenek a francia orvosok (átlagban 60 és 100 óra között orvosonként) a 35 óra felett, ami 500 millió euróba kerül az államnak. Nicolas Sarkozy államfő egyik legfőbb elnökválasztási ígérete volt, hogy a felhalmozott túlórapénzt kifizeti az egészségügyi dolgozóknak. A 35 órás munkahétre való átállás az egészségügyben 2003 és 2005 között 3,3 milliárd euróba került eddig a francia államnak.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A romániai alkalmazottak 80 százaléka otthon marad idén nyáron

A koronavírus-járvány miatt a romániai alkalmazottak több mint 80 százaléka belföldön tervezi eltölteni idei szabadságát - közölte az Agerpres... Teljes cikk

További visszaesés várható a német álláspiacon

A munkanélküliség további növekedését várják Németországban a járványügyi korlátozások miatt bekövetkezett helyzetben vezető német... Teljes cikk

Pakisztánban háromból egy repülőpilótának jogosítványa sincs

Sok pilóta hamis jogosítvánnyal repül, képzettség nélkül. Teljes cikk