Megjelent: 8 éve

Bevezetik a vasárnapi iskolát?

A vasárnapi iskolák működtetésének lehetőségeiről készített háttéranyagot az oktatási államtitkárság a következő kormányülésre. Az államtitkárság szerint a kormánynak kialakult terve, álláspontja nincs az ügyben - írja a Népszabadság.

A Népszabadság birtokába jutott jelentés tartalmazza a vasárnapi iskolák rendszerének történetét, kiemelve, hogy 1945 után az Ausztráliába, Észak-Amerikába kivándorolt magyarok egyházi közösségeiben működtettek felnőttek számára ilyen intézményt. Célja a közösségi, iskolán kívüli általános felnőttkori tanulás volt.

A mai helyzettel kapcsolatban olvasható, hogy a vasárnapi iskolák jellemzően "egy-egy adott egyházközösséghez szorosan kötődve az óvodás és iskoláskorú gyermekek nevelésével foglalkoznak", a tematika döntően a valláserkölcsi nevelésre korlátozódik. Mint írják, fontos, hogy kisgyermekkorban a családi nevelés kiegészítéseként (vagy helyette) valláserkölcsi nevelés folyjon, hiszen ha ebben az életkorban nem alakul ki a valláshoz való kötődés, később sem fog. A vasárnapi iskolák ifjú felnőttkorra és felnőttoktatási tevékenységre történő kiterjesztése is fontos a dokumentum szerint.

Az iskola tartalmi célkitűzései között szerepel az alapkészségek fejlesztése, az állampolgári tudatosság fejlesztése. A képzések kitérhetnek a közösségépítési készségek és kompetenciák fejlesztésére, egészségnevelésre, életmódformálásra, családi nevelésre, háztartási és háztartásgazdasági, praktikus ismeretekre, az írás, olvasás fejlesztésére, illetve kompetenciafejlesztésre.

A konkrétumokkal kapcsolatban azt írják, a tevékenységet "a Magyar Népfőiskolai Társaság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat helyi szervezetei, a közművelődési intézmények munkatársai, az egyházak és a helyi önkormányzatok, civil szervezetek közreműködésével lehet megvalósítani". A lap kérdésére az oktatási államtitkárság azt mondta, kormánynak a kérdésben kialakult terve, álláspontja nincs ebben az ügyben.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter