Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bezárják az illegális munkavállalókat alkalmazó cégeket

Adminisztratív úton történő bezáratással fenyegette meg vasárnap Xavier Darcos francia munkaügyi miniszter a külföldieket illegálisan alkalmazó cégeket.

Az ügy előzménye, hogy az illegálisan alkalmazott külföldi munkavállalók hét hete megkezdett sztrájkja egyre nagyobb méreteket ölt Franciaországban: jelenleg negyven vállalatnál 5 ezren követelik munkabeszüntetéssel, hogy a kormány legalizálja helyzetüket az országban.

A tiltakozó megmozdulást öt szakszervezet és több jogvédő szervezet is támogatja. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a külföldiek jelentős része már évek óta dolgozik olyan ágazatokban - például az építőiparban, a vendéglátásban vagy a takarítóvállalatoknál -, amelyekben nincs elegendő francia munkaerő.

"A rendezetlen helyzetű külföldi munkavállalókat alkalmazók ezentúl a munkafelügyelet célkeresztjében lesznek. Megerősítjük az ellenőrzéseket és olyan szankciókat vezetünk be elrettentési szándékkal, amelyek érinteni fogják a cégek pénztárcáját és imázsát" - mondta a miniszter a Le Parisien című napilapnak adott interjúban.

Darcos elmondta, hogy amennyiben egy cégről ezentúl bebizonyosodik, hogy munkavállalási engedély nélkül foglalkoztat külföldieket, a kormány "adminisztratív úton" be fogja záratni az érintett vállalatot. Az "új hatáskörrel" a közigazgatási vezetőket, a prefektusokat bízzák meg. A bezárt cég munkavállalóit viszont - akkor is ha szabálytalanul alkalmazott külföldiekről van szó - meg fogja illetni a munkajognak megfelelő munkanélküli segély - tette hozzá a miniszter.

Darcos az olyan cégeknek is szankciókat helyezett kilátásba, amelyek illegális munkavállalókat foglalkoztató alvállalkozókat alkalmaznak.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi 28 ezer munkafelügyeleti ellenőrzés során 9 ezer esetben találtak szabálytalanságot, ebből 13 százalék (1161 eset) érintette a munkavállalási engedély nélkül foglalkoztatott külföldieket.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter