Megjelent: 12 éve

Bíznak a vállalkozók az uniós pályázatokban

A vállalkozók a nehéz gazdasági helyzet ellenére bizalommal tekintenek az európai uniós forrásokra - derül ki a K&H és a GfK Hungária Piackutató Intézet 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló, országosan reprezentatív felméréséből.

A felmérés rávilágít, hogy az EU forrásokkal kapcsolatos részindex a tavalyi évben 6 és 13 százalékpont között mozogva mindvégig pozitív értéket mutatott. A kedvező attitűd 2008 első negyedévében sem romlott. Figyelemreméltó eredmény az is, hogy az európai uniós források kapcsán a vállalkozások mintegy 50 százaléka látta úgy az elmúlt évben, hogy reálisan kaphat közösségi támogatást. Ez azt jelenti, hogy a hazai kis- és középvállalkozások továbbra is bíznak abban, hogy európai uniós forrásokhoz juthatnak projektjeik finanszírozásához. Különösen kiemelkedő eredmény ez annak fényében, hogy az összesített K&H kkv bizalmi index erősen negatív tartományban mozgott 2007-ben - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

2007 elején még meghatározó volt az előző év negatív tendenciája, ekkor még csak 6 százalékpont volt azoknak az aránya, akik reálisnak tartották az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutást. A második negyedév az előzetes erős szkepticizmus ellenére a pályázati lehetőségek kibővülésével a benyújtott pályázatok számának emelkedését, valamint az elérhetőség pozitívabb megítélését hozta.

2007-ben végig 50 százalék körüli volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik reálisnak tartották, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak. Érdekes az az egész évre jellemző adat, mely szerint a vállalkozások közül többen tartották reálisnak a pályázati pénzhez való hozzájutást, mint ahányan a számukra releváns pályázati lehetőségekkel egyáltalán találkoztak. Ennek az lehetett a fő oka, hogy a vállalkozók több forrásból a könnyen elérhető uniós forrásokról hallanak, aztán alaposabb utánajárást követően nem mindenki talál a profiljának vagy projektjének megfelelő pályázatot.

A pozitív hozzáállás ellenére a vállalatvezetők túlnyomó többsége, mintegy 41 százalékuk továbbra is nehézkesnek tartja az uniós pályázatok révén elnyerhető forrásokhoz való hozzájutást. Ez a pesszimista hozzáállás kifejezetten az ipari vállalatok tekintetében volt igaz, míg ezen a téren "hagyományosan" a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások a legbizakodóbbak - hiszen az év vége felé 87 százalékuk tartotta reálisnak a pályázati sikert.

2008 első negyedévében a megkérdezett vállalatok 38 százaléka tartotta nagyon nehéznek az EU-s pályázati pénzek megszerzését. Az EU-s pályázatok kapcsán megfigyelhető szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma nem csökken a kkv-k körében, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a vállalkozásoknak nagy szükségük van pályázati források bevonására.

Beszédes adat továbbá, hogy a vállalatvezetők harmada tud csak számára releváns EU-s pályázatról.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
33 milliárdos támogatást kaphatnak a vidéki vállalkozások

A május 29-től megnyíló pályázati felhíváson akár 153 millió forint is igényelhető. Teljes cikk

A Design Terminal indítja el a régió első Virtuális Mentorprogramját

A Design Terminal legfőbb célja most is az, hogy megadja a szükséges lendületet a startupoknak. Teljes cikk

Online programozásversenyt szervez a Neumann Társaság és az ELTE IK

Április 1-ig jelentkezhetnek általános és középiskolás diákok a kibertérben zajló Nemes Tihamér Online Programozási Versenyre három korcsoportban. Teljes cikk