Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Biztosítékot akar a szociális ágazat

A szociális ágazati sztrájkbizottság biztosítékokat kér a kormányzattól az ágazati bérek rendezésére, különös tekintettel az egészségügyi szakdolgozói bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztésére - közölte az érdekképviselet csütörtökön.

A sztrájkbizottság és a kormány kijelölt képviselői, köztük Fülöp Attila esélyteremtési helyettes államtitkár csütörtökön harmadik alkalommal tartott ülést a szociális ágazatot és az abban dolgozó 92 ezer munkavállalót érintő kérdésekről.

A közlés szerint Fülöp Attila részletezte a 2014. január 1-jével bevezetni kívánt ágazati pótlékrendszert, illetve ígéretet tett arra, hogy januárban megkezdi működését egy munkacsoport, amely kidolgozza a szociális ágazati életpályát.

A sztrájkbizottság azt hangsúlyozta, a pótlékrendszer bevezetésével nem tekintik megoldottnak az ágazatban dolgozók helyzetét, ezért további biztosítékokat kértek.

Tájékoztatásuk szerint a kormányzat figyelmébe ajánlották az ombudsman egyik jelentését; ebben Székely László azt írta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, fontolja meg az egészségügyben megvalósuló bérfejlesztés szociális ágazatra történő kiterjesztését.

Közölték, a szociális területről olyan jelzéseket kaptak, hogy a munkáltatók a meglévő pótlékokat sok helyen vissza akarják vonni. Szerintük a meglévő pótlékok elvétele megengedhetetlen, ezért kérték a kormány megelőző intézkedését.

Azt írták, az ágazati érdekegyeztetés újraindítása és a munkaközi szünet munkaidőbe történő beszámítása ügyében a kormány vállalta, hogy írásban megküldi javaslatát.

Közölték azt is, az egyeztetés végén a sztrájkbizottság átadta a sztrájkra vonatkozó még elégséges szolgáltatás javaslatát azzal, hogy írásban várják a kormányzati választ. Erről - mint írták - szükség esetén a sztrájkbizottság kész megállapodást kötni. Jelezték, hogy a tárgyalások januárban folytatódnak.

Balog Zoltán korábban azt jelentette be, hogy 2014 januárjától bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók. A kormány elkezdi a szociális életpályamodell kidolgozását is, amelynek része a béremelés. A tárcavezető közölte: az ágazati bérpótlék összege 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NAV: kalkulátor segít az evásoknak új adónemet választani

Január 1-jén megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó - közismertebb nevén eva -, a vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról,... Teljes cikk

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbocsátotta Gothár Pétert

Felmondott Gothár Péternek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), miután az intézmény etikai bizottsága a Kossuth-díjas rendező oktatói... Teljes cikk

Növekszik a közmunkások átlagéletkora, egyre több a női munkavállaló

A belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentéséből kiderül, hogy a közmunkások 59... Teljes cikk