Blokáddal tiltakoztak a német tejtermelők"/>
Megjelent: 12 éve

Blokáddal tiltakoztak a német tejtermelők

Egyre nagyobb méreteket ölt a magasabb felvásárlási árakat követelő német tejtermelők országos tiltakozó megmozdulása. Szerte az országban hétfőn gazdák ezrei tejüzemek köré vontak blokádot, s ily módon akadályozták meg a nyerstej beszállítását, valamint a feldolgozott tej, továbbá a különböző tejtermékek onnan történő kiszállítását. Több helyütt a rendőrök erőszakkal avatkoztak be, s igyekeztek megszüntetni a blokádot.

A Német Tejtermelők Szövetsége szerint az elmúlt napokban már a szokásos mennyiségnek kevesebb mint a fele került a tejüzemekből kiszállításra.

Horst Seehofer szövetségi mezőgazdasági miniszter hétfőn csúcstalálkozót javasolt a tejtermelők és a tejipar képviselői között a kialakult válság megoldására. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a kormány nem kíván beavatkozni.

A német gazdák rendkívül alacsonynak tartják a tejért fizetett átvételi árat, s már napokkal ezelőtt szállítói sztrájkot jelentettek be. Értesülések szerint a német élelmiszerkereskedelmi szupermarketekbe az elmúlt napokban a szokásosnál jóval kevesebb tej, illetve tejtermék érkezett. A gazdák arra hivatkoznak, hogy az elmúlt időszakban az energia és a takarmány árának megemelkedése következtében jelentősen megemelkedtek a termelés költségei, s ezért a felvásárlási ár legkevesebb 40 százalékos megemelését tartják indokoltnak.

A tiltakozó megmozdulás több tartományt érint, s közben a tejüzemek attól tartanak, hogy a blokád következtében több ezer tonna tej romolhat meg a tartályokban. Ezzel egy időben számos "sztrájktörő" gazda kényszerült arra, hogy a zárlat miatt a nyerstejet - hatalmas mennyiségben - a csatornákba öntse.

A gazdák jelezték, hogy mindaddig folytatják tiltakozó megmozdulásukat, amíg a kereskedelmi hálózatok nem hajlandók nagyobb felvásárlási ár fizetésére.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter