Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Borsik: Eltűnik a szabadságok egynegyede

A szabadságok egynegyede eltűnik a Magyarországon, azt soha nem kapja meg a dolgozó, s ez megengedhetetlen - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn egy sajtótájékoztatón.

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok munkáltató csak a töredékét adja ki a szabadságnak, s ennek az is oka, hogy a dolgozói létszámot, különösen a közüzemeknél, olyan mértékben csökkentetik le, ami lehetetlenné teszi a szabadságok kiadását - emelte ki a szakszervezeti vezető. Hozzátette: ezért is tett több javaslatot az ASZSZ a kormánnyal folytatott tárgyalásokon, így április elsejétől változott a törvény, miszerint a következő évre a szabadságnak legfeljebb csak az egynegyedét lehet átvinni, s azt is március 31-ig ki kell adni.

Borsik János a szakszervezetek sikereként könyvelte el, hogy a dolgozó ezentúl vis maior esetén mindenféle előzetes bejelentés nélkül három nap szabadságot kivehessen.

Az Autonómok elnöke beszélt arról is, hogy a szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy a munkaadók kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozva átvihessék dolgozóik szabadságát a következő évre, s nem javasolják a tagszervezeteknek a helyi kollektív szerződések megkötésénél annak elfogadását, mert a március 31-ei kötelező szabadság-kiadás ezzel meghosszabbodna június 30-ig. A szakszervezetek a 2007-es idei évet egyébként "átmeneti esztendőnek" javasolják, ami azt jelenti, hogy a felgyülemlett szabadságokat szeptember 30-ig lehetne kiadni.

Borsik János kitért a munkáltatók által szorgalmazott szabadságok pénzbeli megváltási lehetőségére, hangsúlyozva, azt az alkotmány és a Munka törvénykönyve is tiltja. "A szabadság, amíg a munkaviszony fennáll, természetben kiadandó követelmény, s nem lehet lenullázni három év eltelte után sem" - mutatott rá az érdekképviseleti tisztségviselő.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter