Borsik: Súlyos csapást mért a kormány a munkavállalókra"/>
Megjelent: 8 éve

Borsik: Súlyos csapást mért a kormány a munkavállalókra

Súlyos csapás a munkavállalókra nézve, hogy a kormány megtagadta a szociális párbeszédet - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke egy fórumot követő sajtótájékoztatón.

Az elnök szerint országos érdekegyeztetés rendszerét ugyan átalakíthatja a kormány, de az új szisztéma garantáltan nem fog működni. Az egyetlen lehetséges megoldás továbbra is az, hogy a kormányzat, a munkáltatók, a munkavállalók és a szakszervezeti konföderációk egy asztalnál, közösen egyeztessék a munka világával kapcsolatos elképzeléseiket - hangsúlyozta Borsik János. Hozzátette: ehhez azonban azt kell, hogy a kormány ne úgy viselkedjen, mintha "süketek párbeszédéről" volna szó.

Az érdekképviseleti vezető szerint azzal, hogy a kormány senkivel sem áll szóba, csak saját társadalmi felelősségét rontja. A június végén közzétett Magyar Munka Tervben (MMT) körvonalazott új Munka törvénykönyve kapcsán Borsik János elmondta: a tervezet jelzi a kormány "tiszta és félreérthetetlen" szándékát, hogyan akar a munkavállalóknak még több rosszat okozni. "Az eddig okozott rossz" között például az szja-kulcs 16 százalékos módosítását említette az ASZSZ elnöke, amellyel vélekedése szerint a munkavállalók több mint nyolcvan százaléka rosszabbul járt.

Ez a rendszer igazságtalan és aránytalan, mert nem progresszív módon terheli meg a munkajövedelmeket, a kormány az egykulcsos, lineáris hatással bíró módszert választotta - jelentette ki. Nem jó megoldásnak nevezte Borsik János a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelési mértékéről meghozott rendeletet, mivel erről a kormánynak, a munkáltatóknak és szakszervezeteknek közösen kellett volna megállapodniuk. Rámutatott: a konszenzusos döntés társadalmi legitimitása összehasonlíthatatlanul nagyobb lenne a "módosító indítványos" módszerhez képest.

Borsik János tipikusan szakszervezet-ellenes lépésnek nevezte, és nem ért egyet azzal, hogy az új Munka törvénykönyve tervezete - a kollektív szerződés hiánya esetén - az üzemi tanácsok által megkötött megállapodások irányába tolja el a rendszert, és meg akarja szüntetni a szakszervezeti tisztségviselők kiemelt munkajogi védelmét.

Az ASZSZ vezetője elmondta: a törvénykönyv új koncepciójában már nem lesz biztosított a munkavállalók védelme, amely egyebek mellett bevezetné az indoklás nélküli felmondást az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató munkáltatóknál, megszüntetné a végkielégítést, az elmaradt munkabér kifizetése helyett pedig az átalány kártérítést preferálná. Ezek a kormányzati lépések egy csomagban támadják a munkavállalót és az érdekvédelmet - hangsúlyozta Borsik János.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk