Megjelent: 2 hete

Cégek tízezrei dőlhetnek be Magyarországon heteken belül

A vállalatok negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, több mint 40 százalékuknak pedig csak 3 hónapra elegendő - írja a Portfolio a Via Credit elemzésére hivatkozva.

images

images

Egy 30 ezres cégmintát vizsgálva az derült ki, hogy a legnagyobb veszélyben a kisvállalkozások vannak.

"A vállalatok átlagosan 55 főt alkalmaznak, így összesen 1,67 millió embernek adtak munkát. Havonta 312 ezer forintot költöttek egy főre, bérekre és járulékokra. A cégek felének - 15 ezer vállakozásnak - van négy havi bér kifizetésre elegendő tartalék, feltételezve, hogy más költségük és bevételük nincs ebben az időszakban. A cégek negyedének pedig alig egy hónapra elegendő a likviditása" - mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója a Portfolio gazdasági portál cikke szerint.

Ez ugyanakkor egy elméleti érték, hangsúlyozzák, hiszen nem feltételezhető, hogy a cégeknek ne lenne egyéb felmerülő kiadása, bevétele, valamint hitelkerete.

A kisvállalatok fele 4 havi tartalékkal rendelkezik, de negyedüknek már csak 40 napra van tartaléka, 40 százalékuknak pedig 3 hónapnál kevesebbre elegendő.

A középvállalatok fele részben rendelkeznek legalább 3 havi tartalékkal, és bár e tekintetben valamelyest rosszabbul állnak, mint a kisvállalatok, de profibb a menedzsmentjük, hitelképesebb mutatókkal rendelkeznek, illetve valószínűleg diverzifikált az ügyfélkörük, így a működési kockázatuk alacsonyabb.

A nagyvállalatok mutatója a leggyengébb, náluk a felmérés átlagosan 2 havi tartaléknál kevesebbet mutatott ki. Esetükben ugyanakkor a multinacionális anyavállalat vagy az állam bármikor tud pénzt átcsoportosítani.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk