Megjelent: 5 hónapja

Cégek tízezrei dőlhetnek be Magyarországon heteken belül

A vállalatok negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, több mint 40 százalékuknak pedig csak 3 hónapra elegendő - írja a Portfolio a Via Credit elemzésére hivatkozva.

images

images

Egy 30 ezres cégmintát vizsgálva az derült ki, hogy a legnagyobb veszélyben a kisvállalkozások vannak.

"A vállalatok átlagosan 55 főt alkalmaznak, így összesen 1,67 millió embernek adtak munkát. Havonta 312 ezer forintot költöttek egy főre, bérekre és járulékokra. A cégek felének - 15 ezer vállakozásnak - van négy havi bér kifizetésre elegendő tartalék, feltételezve, hogy más költségük és bevételük nincs ebben az időszakban. A cégek negyedének pedig alig egy hónapra elegendő a likviditása" - mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója a Portfolio gazdasági portál cikke szerint.

Ez ugyanakkor egy elméleti érték, hangsúlyozzák, hiszen nem feltételezhető, hogy a cégeknek ne lenne egyéb felmerülő kiadása, bevétele, valamint hitelkerete.

A kisvállalatok fele 4 havi tartalékkal rendelkezik, de negyedüknek már csak 40 napra van tartaléka, 40 százalékuknak pedig 3 hónapnál kevesebbre elegendő.

A középvállalatok fele részben rendelkeznek legalább 3 havi tartalékkal, és bár e tekintetben valamelyest rosszabbul állnak, mint a kisvállalatok, de profibb a menedzsmentjük, hitelképesebb mutatókkal rendelkeznek, illetve valószínűleg diverzifikált az ügyfélkörük, így a működési kockázatuk alacsonyabb.

A nagyvállalatok mutatója a leggyengébb, náluk a felmérés átlagosan 2 havi tartaléknál kevesebbet mutatott ki. Esetükben ugyanakkor a multinacionális anyavállalat vagy az állam bármikor tud pénzt átcsoportosítani.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Azzal gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét, hogy bántalmazta beosztottját

A vezérőrnagy panasszal élt a gyanúsítás ellen, a bántalmazott nő nyolc hónapja nem dolgozik. Teljes cikk

Kiemelkedő gázsit ígér a zenészeknek és háttérembereiknek a zeneipart segítő támogatás

Bejelentették a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar zeneipart segítő 5 milliárd forintos támogatást. Teljes cikk

Négy és félszer annyi robot dolgozik a magyar cégeknél, mint 8 évvel ezelőtt

Magyarország kilenc helyet lépett előre a robotizáltság terén. Teljes cikk