Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Csak a kormány teljes meghátrálását fogadja el a Liga

Csak azt tartják elfogadható kompromisszumnak, ha a kabinet visszavonja ezen ágazatok átalakításra vonatkozó elképzeléseit. Akkor "a szakszervezetek a munkavállalói fegyvereket lábhoz teszik" - szögezte le.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által összehívott budapesti sajtóértekezleten Gaskó István elismerte, hogy az átalakításokra szükség van, de szerinte az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése elfogadhatatlan.

Szabó Endre, a NOE elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy "az emberek feje felett döntenek" az őket érintő kérdésekről, és ellehetetlenítik a vidéki Magyarországot azzal, hogy kisiskolákat, vasúti szárnyvonalakat szüntetnek meg.

A sajtóértekezleten Gaskó István és Szabó Endre egyetértett abban, hogy "a társadalom soha nem látott egységbe tömörült" a kormány reformintézkedései ellen.

Az érdekképviselet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a Liga elnöke november 26-án levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben - az október 15-iki leveléhez hasonlóan - ismét jelezte tárgyalási szándékát az egészségbiztosítási törvénytervezet és a nyugdíjtörvény kedvezőtlen változásai ellen kezdeményezett sztrájkok elkerülése érdekében.

Az első levelet követő egy hónapos várakoztatás és jogelméleti vita után lefolytatott két tárgyalás sajnálatos módon eredménytelenül zárult, részben az idő hiánya, részben a nem tisztázott, közvetett kormányzati részvétel miatt - mutat rá a Liga. A folyamatok felgyorsítása érdekében ezért Gaskó István felkérte a miniszterelnököt a tárgyalásokban való személyes részvételre.

A közlemény ismerteti: Gyurcsány Ferenc nevében Gál J. Zoltán államtitkár csütörtökön a szakszervezetet levélben arról tájékoztatta, hogy a tárgyalásokat a kormány nevében – a miniszterelnök teljes körű felhatalmazásával és a kormány támogatásával – Csizmár Gábor és Kincses Gyula államtitkár folytatja le, készen arra, hogy bármely nap bármely szakában tárgyalóasztalhoz üljenek.

Mint ismert, a Liga Szakszervezet novemberben jelentette be, hogy december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat parlamenti zárószavazásának napjára országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívja fel a magyarországi szakszervezeteket, hogy így tiltakozzanak az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja ellen.

A Liga ezzel egy időben arról is döntött, hogy nyomásgyakorlási akcióként december közepén ismét tüntetést szervez az Országház előtt a Kossuth Lajos téren.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk