Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Csak a kormány teljes meghátrálását fogadja el a Liga

Csak azt tartják elfogadható kompromisszumnak, ha a kabinet visszavonja ezen ágazatok átalakításra vonatkozó elképzeléseit. Akkor "a szakszervezetek a munkavállalói fegyvereket lábhoz teszik" - szögezte le.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által összehívott budapesti sajtóértekezleten Gaskó István elismerte, hogy az átalakításokra szükség van, de szerinte az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése elfogadhatatlan.

Szabó Endre, a NOE elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy "az emberek feje felett döntenek" az őket érintő kérdésekről, és ellehetetlenítik a vidéki Magyarországot azzal, hogy kisiskolákat, vasúti szárnyvonalakat szüntetnek meg.

A sajtóértekezleten Gaskó István és Szabó Endre egyetértett abban, hogy "a társadalom soha nem látott egységbe tömörült" a kormány reformintézkedései ellen.

Az érdekképviselet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a Liga elnöke november 26-án levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben - az október 15-iki leveléhez hasonlóan - ismét jelezte tárgyalási szándékát az egészségbiztosítási törvénytervezet és a nyugdíjtörvény kedvezőtlen változásai ellen kezdeményezett sztrájkok elkerülése érdekében.

Az első levelet követő egy hónapos várakoztatás és jogelméleti vita után lefolytatott két tárgyalás sajnálatos módon eredménytelenül zárult, részben az idő hiánya, részben a nem tisztázott, közvetett kormányzati részvétel miatt - mutat rá a Liga. A folyamatok felgyorsítása érdekében ezért Gaskó István felkérte a miniszterelnököt a tárgyalásokban való személyes részvételre.

A közlemény ismerteti: Gyurcsány Ferenc nevében Gál J. Zoltán államtitkár csütörtökön a szakszervezetet levélben arról tájékoztatta, hogy a tárgyalásokat a kormány nevében – a miniszterelnök teljes körű felhatalmazásával és a kormány támogatásával – Csizmár Gábor és Kincses Gyula államtitkár folytatja le, készen arra, hogy bármely nap bármely szakában tárgyalóasztalhoz üljenek.

Mint ismert, a Liga Szakszervezet novemberben jelentette be, hogy december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat parlamenti zárószavazásának napjára országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívja fel a magyarországi szakszervezeteket, hogy így tiltakozzanak az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja ellen.

A Liga ezzel egy időben arról is döntött, hogy nyomásgyakorlási akcióként december közepén ismét tüntetést szervez az Országház előtt a Kossuth Lajos téren.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk