kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Csak a kormány teljes meghátrálását fogadja el a Liga

A Liga addig folytatja a nyomásgyakorlást, amíg a kormány vissza nem vonja az egészségbiztosítás és nyugdíjrendszer átalakítására irányuló elképzeléseit, valamint a vasúti szárnyvonalak megszüntetésére tett intézkedéseit - jelentette be Gaskó István, a szakszervezeti tömörülés elnöke csütörtökön.

Csak azt tartják elfogadható kompromisszumnak, ha a kabinet visszavonja ezen ágazatok átalakításra vonatkozó elképzeléseit. Akkor "a szakszervezetek a munkavállalói fegyvereket lábhoz teszik" - szögezte le.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által összehívott budapesti sajtóértekezleten Gaskó István elismerte, hogy az átalakításokra szükség van, de szerinte az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése elfogadhatatlan.

Szabó Endre, a NOE elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy "az emberek feje felett döntenek" az őket érintő kérdésekről, és ellehetetlenítik a vidéki Magyarországot azzal, hogy kisiskolákat, vasúti szárnyvonalakat szüntetnek meg.

A sajtóértekezleten Gaskó István és Szabó Endre egyetértett abban, hogy "a társadalom soha nem látott egységbe tömörült" a kormány reformintézkedései ellen.

Az érdekképviselet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a Liga elnöke november 26-án levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben - az október 15-iki leveléhez hasonlóan - ismét jelezte tárgyalási szándékát az egészségbiztosítási törvénytervezet és a nyugdíjtörvény kedvezőtlen változásai ellen kezdeményezett sztrájkok elkerülése érdekében.

Az első levelet követő egy hónapos várakoztatás és jogelméleti vita után lefolytatott két tárgyalás sajnálatos módon eredménytelenül zárult, részben az idő hiánya, részben a nem tisztázott, közvetett kormányzati részvétel miatt - mutat rá a Liga. A folyamatok felgyorsítása érdekében ezért Gaskó István felkérte a miniszterelnököt a tárgyalásokban való személyes részvételre.

A közlemény ismerteti: Gyurcsány Ferenc nevében Gál J. Zoltán államtitkár csütörtökön a szakszervezetet levélben arról tájékoztatta, hogy a tárgyalásokat a kormány nevében – a miniszterelnök teljes körű felhatalmazásával és a kormány támogatásával – Csizmár Gábor és Kincses Gyula államtitkár folytatja le, készen arra, hogy bármely nap bármely szakában tárgyalóasztalhoz üljenek.

Mint ismert, a Liga Szakszervezet novemberben jelentette be, hogy december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat parlamenti zárószavazásának napjára országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívja fel a magyarországi szakszervezeteket, hogy így tiltakozzanak az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja ellen.

A Liga ezzel egy időben arról is döntött, hogy nyomásgyakorlási akcióként december közepén ismét tüntetést szervez az Országház előtt a Kossuth Lajos téren.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk