Megjelent: 8 éve

Csökken a hazánkban dolgozó szlovákok fizetése

Több tízezer Magyarországon dolgozó szlovákot érint érzékenyen az utóbbi hónapok devizapiaci eseményei. A forint gyengülése miatt ugyanis jóval kevesebbet ér a fizetésük - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

2011 utolsó hónapjaiban a közép-európai devizák árfolyamainak mozgása az utóbbi évek legnagyobb árfolyameséseit eredményezte. Leginkább a cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint gyengült.

A Magyarországon dolgozó szlovákok, akik forintban kapják a fizetésüket, azt tapasztalják, hogy érezhetően kevesebbet ér a keresetük, amikor azt euróra váltják. Azoknál, akik naponta ingáznak a két ország között, és így szinte minden költségük euróban merül fel, különösen élesen vetődik fel ez a probléma.

Az elmúlt hat hónapban a forint közel 15 százalékot veszített az értékéből. Júniusban az euró árfolyama még 265 forint volt, de novemberben már 315 forintot ért egy euró. Mindez azt jelenti, hogy a 212 000 forintos átlagkereset júniusban 800 eurót tett ki, nove
A szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium adatai szerint a Magyarországon alkalmazott szlovák állampolgárok száma jelenleg 20 ezer és 30 ezer közé tehető, a magyarországi átlagkereset pedig -– a KSH adatai alapján -–212 000 forint körül van.
mberben pedig már csak 675-öt. - Ha tartósnak bizonyul a jelenlegi árfolyam, vagy még tovább esik a forint, a szlovák munkavállalók a most következő évben akár két hónapi bérnek megfelelő összeggel kevesebbet visznek haza 2011-hez képest - fogalmazott Peter Leonidou, az Alpari Financial Services Ltd -–nek (Alpari FS) az értékesítési igazgatója. A technikai elemzések terén is számottevő tapasztalattal rendelkező Leonidou szerint ennek megvan az esélye. Ugyanis hazánkat a közelmúltban mindhárom nagy hitelminősítő intézet (a Moody's Investor Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings) a bóvli kategóriába sorolta. - Ennek következtében minden bizonnyal megnőnek az adósságfinanszírozás költségei, és nehezebbé válik Magyarország adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítése. Ez viszont gyengíti a befektetők forintba vetett bizalmát - mondta az értékesítési igazgató.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a magyar államadósság meghaladja a GDP 80 százalékát, az ÁKK kimutatása szerint pedig a központi költségvetés devizaadóssága 35 milliárd eurónak megfelelő érték körül van.

A 2010-ben alapított Alpari FS - az Alpari cégek nemzetközileg elismert családjának a tagja - egy független devizabróker társaság, amely online kereskedési szolgáltatásokat nyújt a nemzetközi devizapiacon.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter