Megjelent: 12 éve

Csökken a jutalom a minisztériumoknál

A miniszterelnök várhatóan hétfőn aláírja azt a kormányrendeletet, amely 12 milliárdról kétmilliárdra csökkenti a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél a jutalomra felhasználható keretet - tudta meg kormányzati és minisztériumi forrásból az MTI vasárnap.

Tavaly a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) alapján 6200 minisztériumi dolgozó között 3,5 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként. 2007-ben egy vezető átlagosan 2,8 havi illetményt kapott prémiumként, a nem vezetői posztokon dolgozók 2,2 havi pluszpénznek örülhettek.

Idén a TÉR-rel már legalább kétszer annyi embert értékelnek. A minisztériumok és a háttérintézmények dolgozóinak jutalmazására ezért a tavalyinál jóval többet, 12 milliárd forintot különített el a 2008-as évre a költségvetés.

A teljesítményértékelési rendszer bizonyos kategóriákban akár hat havi jutalom kiosztását lehetővé teszi. Ez egy főosztályvezető esetében, akinek nagyjából bruttó 550 ezer forint a havi illetménye, több mint bruttó hárommillió forintot jelent, de még egy főtanácsos esetében is eléri az egymillió forintot. Az MTI információi szerint ez a hat hónapos jutalmazási lehetőség csökkenne két hónapra az új kormányrendelet értelmében.

A TÉR által értékelt dolgozók az átalakítás értelmében átlagban legfeljebb 1,5 havi illetményt kapnának prémiumként. A TÉR öt kategóriába sorolja a dolgozókat. Egy idén év eleji módosítás lehetővé tette, hogy a "kivételes", a "magas szintű", illetve "jó" teljesítményt nyújtók mellett a "megfelelő teljesítményű" munkatársak is kaphassanak minimális jutalmat. Az MTI úgy tudja, a tervezett változtatás elveszi ez utóbbi lehetőséget.

Az ötödik kategóriába, a "fejlesztésre szorulók" közé került dolgozók eddig sem kapattak jutalmat. Tavaly egyébként a dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka az első három kategóriába került az értékelés alapján.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk