Megjelent: 6 éve

Csökkentse cége HR költségeit, növelje eredményességét egészségneveléssel!

A munkavállalók egészsége, közérzete komoly versenyelőny a cégek számára! A dolgozók jó közérzetével foglalkozó téma népszerűsége az utóbbi pár évben jelentősen nőtt és egyre több szervezet felismerte már a munkavállalók jó közérzetével foglalkozó programok és kezdeményezések egyre növekvő fontosságát és előnyeit.

Ennek oka nagyon egyszerű. Azok a munkavállalók, akiknek gondjuk van - legyen az munkához kapcsolódó, vagy attól független – lényegesen jobban tudnának teljesíteni, ha az adott probléma nem létezne.

A probléma számtalan módon kihathat a munkavállaló munkájára, beleértve a koncentráció zavart, valamint a betegállományban eltöltött időt. Az ilyen problémák megnövekedett fluktuációhoz vezetnek, (így növelve a toborzási költségeket), vagy szélsőséges esetben, akár depressziót is okozhatnak.
A jó hír az, ha nincs is olyan helyzetben, hogy el tudjon végezni egy átfogó elemzést, sok olyan lépés van, melyet megtehet annak érdekében, hogy előmozdítsa a jó munkahelyi közérzetet.

Tudta-e?

• A táppénzes hiányzások 48 százalékát mozgásszervi megbetegedések okozzák?
• Az egy főre jutó munkából való hiányzás évente átlagosan 18,4 nap, ami a munkáltatónak 3,5 heti munkából való kiesést jelent?
Huszti Nóra a – munkahelyi egészségneveléssel is foglalkozó - Personal Best Kft. ügyvezetője a következőképpen kommentálta a magyarországi helyzetet:

”Sajnos a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy habár az Mvt. munkáltatói felelősségi körbe vonja a veszélyek azonosítását, a kockázatok becslését és kezelését is, mégis a legtöbb munkahelyi kockázatértékelési dokumentáció csak felületesen érinti a munkavállalókat érintő egyik leggyakoribb problémakört, a mozgásszervrendszeri kockázatokat.

Maga a váz- és izomrendszeri betegségek tömeges előfordulása azonban nem elhanyagolható jelenség, hanem társadalmi méretű probléma. Az EU-s felmérések statisztikai kimutatásai szerint minden második munkavállalót érint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott vállalat munkavállalóinak 50 százaléka úgy végzi a munkáját, hogy közben egyre súlyosbodó mozgásszervi tünetek alakulnak ki náluk. A bevezető tünetek először csak kevésbé, majd egyre jobban befolyásolják a munkavégző képességet, ami számos negatív következménnyel jár a dolgozóra és a munkáltatóra nézve is.

Reméljük, hogy egyre több felelős és kiválóságra törekvő cég építi be vállalatvezetési gyakorlatába az egészségvédelem és egészségfejlesztés folyamatrendszerét, amely képviseli a munkavállalók alapjogait, miközben a cégeket hozzásegíti a törvényes, sikeres, eredményes munkavégzés feltételeinek biztosításához.

A jövő munkahelyeinek, a sikeres vállalatok kihívásokkal, változásokkal teli világában kulcsfontosságú tényezője lesz a munkaszervezés egészségalapú megközelítése. Az egyén egészsége értékké, fenntarthatósága közös érdekké válik. Néhány egyszerű lépéssel és némi odafigyeléssel komoly eredményeket érhetünk el a dolgozók közérzete, egészsége javításának érdekében– tette hozzá a szakember – mely hosszabb távon jelentős költség csökkenést, és hatékonyságnövelést jelent a munkaadók számára.”

AZ JÓ KÖZÉRZET MEGTEREMTÉSÉNEK LEGFONTOSABB ELEMEI

✔ Egészséges munkakörnyezet megteremtése
✔ Egészségalapú munkaszervezés kialakítása
✔ A munkahelyi egészségvédelem, egészségfejlesztés stratégiai szintre emelése
✔ Dolgozói egészségtudatosság fejlesztése
✔ Dolgozók életvezetési szokásainak fejlesztésében való segítségnyújtás

Eljött a cselekvés ideje!

A jó közérzet megteremtésének elemei közül a legelső az ergonomikus munkaállomás megteremtése, hiszen ez biztosítja a munkavállaló számára az egészséges fizikai környezetet az akár napi 8 órán át végzett ülőmunkához.

Egy sor egészségügyi és közérzeti kockázata van annak, ha órákon át ül a számítógép előtt nem megfelelő testtartással. Több munkanap vész kárba mozgásszervi megbetegedésekkel összefüggő
betegszabadság miatt, mint egyéb betegségek okán. Néhány egyszerű lépéssel segíthet munkavállalóinak megszabadulni rossz szokásaiktól, melyek kényelmetlenséghez és hosszan tartó fájdalmakhoz vezetnek.

4-ZÓNA koncepció, az ergonomikus munkaállomásért

Az esetek túlnyomó többségében a számítógépes munka során a munkavállalók egészségtelen környezetben dolgoznak, valamint az évek során olyan egészségtelen szokásokat alakítanak ki, melyek egészségkárosodáshoz, hatékonyság csökkenéshez vezetnek, valamint jelentősen növelik a munkából való hiányzások számát. Ezért kulcsfontosságú az ideális munkavégzési pozíció és az egészséges munkahelyi környezet megteremtése, melyhez a Fellowes 4 Zóna koncepciója nyújt átfogó segítséget.

A 4-Zóna koncepció megmutatja, hogy melyek az irodai munka kockázatos pontjai, és ezen keresztül segít beazonosítani azokat a termékeket, melyek segítenek a már meglévő munkaállomást olyan ergonomikus környezetté alakítani, mellyel a különböző bántalmak megelőzhetők, vagy akár megszüntethetők.
1. ZÓNA
A helytelen testtartás miatt kialakuló kellemetlen, szorító hátfájás hosszú távon maradandó károsodáshoz vezet. Ha a szék nem ad megfelelő támasztékot a gerinc számára, létfontosságú azt a megfelelő háttámasz segítségével biztosítani.

2. ZÓNA
A csuklóban kialakuló kellemetlen, szorító érzés hosszabb távon állandósulhat, melyet a megfelelő csuklótámasszal tudunk megelőzni.3. ZÓNA
A nyak és a fejfájás igen gyakori probléma, melyet ugyanakkor nagyon egyszerűen lehet enyhíteni. Monitor, vagy laptop állvánnyal megfelelő magasságba emelhetjük a kijelzőt, így csökkentve a nyaki izmok folyamatos terhelését.

4. ZÓNA
A tiszta és rendezett munkakörnyezetben, melyet megfelelő asztali kiegészítőkkel és tisztító eszközökkeltudunk elérni, sokkal koncentráltabb, hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

Végezze el még ma munkaállomásának kockázatelemzését, hogy megismerje annak gyenge pontjait és tippeket kapjon azzal kapcsolatban, hogyan csökkentheti egészségügyi kockázatait és növelheti hatékonyságát. Az elemzés elvégzéséhez, mely mindössze néhány percet vesz igénybe, kérjük, kattintson ide.

Fitness az irodában!

A fizikai környezet mellett nagyon fontos a munkavégzés módja, az, hogy a munkavállalók tisztában legyenek rossz munkahelyi szokásaikkal és igyekezzenek azokat megváltoztatni. Ebben is segít az a kisfilm, melyben Katus Tamás, a Testnevelési Egyetem adjunktusa ad hasznos tanácsokat az egészséges irodai munkavégzéssel kapcsolatosan.ÉLJEN AZ INGYENES TESZT LEHETŐSÉGÉVEL!
Amennyiben felismerte az ergonomikus munkakörnyezet fontosságát, kérje az ingyenes tesztet, melynek során szakképzett szaktanácsadóink segítenek ingyenesen felmérni munkaállomását és kihelyezik a megfelelő ergonómiai kiegészítőket. Az ingyenes teszt során, saját bőrén érezheti, hogy mekkora különbség egy egészséges, ergonomikus munkakörnyezetben dolgozni.

Kérje az ingyenes tesztet az info@fellowes.hu email címen, vagy a +36 1 5500 177-es telefonszámon.


„Az egészséges munkakörnyezet kialakítása mellett figyelembe kell venni az egyéni adottságokat is - szögezte le Huszti Nóra.

A Personal Best 2014 végén tette elérhetővé a cégek számára a Gerincbarát Munkahely Programrendszert és tanúsítványt. A fejlesztés több éves vállalati kutatómunka eredményeként jött létre, amely a munkahelyi színtéren a leghatékonyabban megvalósítható megoldásokat közvetíti a vállalatok felé. Az egyedülálló megoldásokat úgy alakítottuk ki, hogy a programrendszer felépítettsége, dokumentációs háttere mintául szolgáljon a vállalati átfogó megelőzési terv, a munkahelyi egészségstratégia illetve az irányítási rendszerek beépíthetőségéhez. A Gerincbarát munkahely program a váz- és izomrendszeri kockázatok kezelőrendszere, amely a törvényi kötelezettségek mentén, támogatva a társadalmi célkitűzéseket professzionális megoldást kínál a felelős, eredményes vállalatvezetés eszközeként.

Irodai ergonómiával kapcsolatban bővebb információért, kérjük, látogassa meg weboldalunkat:

http://ergo.fellowes.com/HU/

Amennyiben egyéb kérdése van, vagy szeretné, ha cégénél ingyenesen tesztelhetnék termékeinket, kérjük, írjon az info@fellowes.hu email címre.

Kreutz László
Fellowes Hungary Kft.
Értékesítési és Marketing Igazgató

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megjelent „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázati felhívás

Napjainkban a hazai munkaerőpiac folyamatos átalakuláson megy keresztül. Az előző évek visszajelzései és beérkezett pályázatai alapján egyre... Teljes cikk

Munkavállalói támogató programmal gondoskodik dolgozóiról a PENNY Market!

Gondoskodó munkáltatóként a PENNY Market igyekszik mindig a leghatékonyabban támogatni a dolgozóit. A vállalat ezért is indította el május 1-jétől... Teljes cikk

Több száz kapcsolatfelvételt igényel egy IT pozíció betöltése

A területre régóta jellemző munkaerőhiány, ezen felül a COVID miatt felerősödött digitális transzformáció következtében az IT szektorban... Teljes cikk