Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Dacol a válsággal a BMW: kizárja a létszámcsökkentést

Az autópiac válságával dacolva a német BMW autógyár kizárja a létszámcsökkentést. - Idén nem lesznek elbocsátások - idézte a BMW humánerőforrás-igazgatóját vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

images

- Ha a válság a vártnál tovább tart, akkor csupán nem töltünk be egyes, természetes fogyással megürülő munkahelyeket - mondta az illetékes, Harald Krüger.
Az ígéret hitelét valamelyest rontja azonban, hogy néhány hete a BMW-nél még a csökkentett munkaidő lehetőségét is tagadták, azonban a múlt kedden mégis meghirdették: költségkímélés céljából februárban és márciusban csökkentett munkaidőben termel majd az autógyár 26 ezer dolgozója négy németországi telephelyen.

A luxusgyártókat, köztük a BMW-t a tavalyi év nagyrészében még nem érintette a válság, azonban az év vége felé már számukra sem volt kímélet. Novemberben és decemberben a BMW eladásai több mint 25 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Miközben az autóiparban jelentős konszolidáció várható belátható időn belül a válság miatt - Sergio Marchionne, a FIAT vezérigazgatója a múlt héten azt jósolta, hogy már idén igen jelentősen át fog alakulni az iparág tájképe -, a BMW meg akarja őrizni függetlenségét. - A BMW függetlensége nem kérdőjelezhető meg - mondta Krüger, és hozzátette, hogy állami tőketámogatásra sincs szükségük.

A FIAT a maga részéről a múlt héten bejelentette, hogy kész 35 százalékot szerezni az amerikai Chryslerből. Később a FIAT vezérigazgatója nem erősítette meg, hogy a francia PSA Peugeot Citroennel is tárgyalnak tőketársításról, de "nyílt meghívót" küldött mindenkinek, "akit érdekel", együtt gondolkodni az autóipar konszolidációjáról.

A BMW utolsó, tavalyi harmadik negyedévi eredménybeszámolója szerint a cég autógyártása a tavalyi harmadik negyedévben 9,8 százalékkal kisebb, autóértékesítése 4,2 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel azelőtt. Ezzel az első kilenc hónapban az autógyártása 0,5 százalékkal csökkent, az értékesítése még 1,7 százalékkal nőtt. Előzetes jelleggel már ismertették a tavalyi egész évi értékesítési adatokat is a negyedik negyedév részletezése nélkül: eszerint a BMW csoport 1 435 876 kocsit adott el tavaly, 4,3 százalékkal kevesebbet a 2007-esnél - ezzel a tavalyi év a második legjobb volt a csoport történetében a 2007-es rekordév után -, ebből BMW-márkájú volt 1 202 239 kocsi, 5,8 százalékkal kevesebb a tavalyelőttinél.

Az utolsó negyedév növekvő sanyarúságát jelezték a korábban megjelent havi adatok: a BMW-csoport autóeladásai októberben 8,3 százalékkal, novemberben 25,4 százalékkal, decemberben 26,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek